Jemenski predsednik Saleh bo predal oblast

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh naj bi še danes v Savdski Arabiji s predstavniki jemenske opozicije podpisal dogovor Sveta za sodelovanje zalivskih držav o mirni predaji oblasti. “Podpis bo danes v Rijadu,” je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil odposlanec ZN za Jemen Džamal Benomar.

 Ali Abdulah Saleh  Foto: Reuters
Ali Abdulah Saleh  Foto: Reuters

SANA, RIJAD> Po poročanju jemenske televizije naj bi Ali Abdulah Saleh že pripotoval v Rijad, prestolnico Savdske Arabije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po napovedih naj bi v Rijadu poleg dogovora o prenosu oblasti podpisali tudi časovnico, ki so jo izdelali ZN, za uresničitev načrta o prenosu oblasti. Slednji predvideva, da naj bi Saleh oblast predal svojemu namestniku v zameno za kazensko imuniteto, izvedbo reform v državi in razpis novih volitev.

Saleh ZN prosil za nadzor

Po poročanju savdske tiskovne agencije Saba, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, naj bi se Saleh danes po telefonu pogovarjal tudi z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom ter ZN zaprosil, naj nadzorujejo spoštovanje zavez iz dogovora.

Saleh je v minulih mesecih vztrajno zavračal, da bi odstopil in podpisal načrt, ki ga je jemenska opozicija podpisala že aprila, s tem pa je v državi sprožil množične protirežimske proteste, z nasilnim zatiranjem protestov pa tudi krizo, ki je zahtevala več sto mrtvih in na tisoče ranjenih.

Saleh je na oblasti od leta 1978

Proti Salehu, ki je na oblasti od leta 1978, v Jemnu protestirajo od februarja. Pred meseci pa je prišlo do razkola v jemenski vojski; del enot je podprl Saleha, del pa se je pridružil protestnikom.

Iz jemenske prestolnice Sana pa tudi danes poročajo o novih spopadih med silami, zvestimi Salehu, in protirežimskimi protestniki. Nasilje naj bi izbruhnilo nekaj ur za tem, ko je Saleh prispel v Rijad.

STA


Najbolj brano