Množica na Tahrirju raste

Množica na kairskem trgu Tahrir, epicentru februarske vstaje proti Mubarakovemu režimu, že ves dan raste. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je trenutno na Tahrirju več desettisoč protestnikov, in ne (še) napovedan milijon demonstrantov.

Na trgu Tahrir naj bi se zbralo več desettisoč protestnikov in ne (še) napovedan milijon demonstrantov Foto: Mohamed Abd El Ghany
Na trgu Tahrir naj bi se zbralo več desettisoč protestnikov in ne (še) napovedan milijon demonstrantov Foto: Mohamed Abd El Ghany

KAIRO> Po več kot petih urah se je končalo današnje krizno srečanje predstavnikov vojaškega sveta in drugih političnih sil v državi, ki naj bi prineslo rešitev sedanje krize in preprečilo še “drugo revolucijo” v manj kot letu dni v Egiptu.

Priprave na volitve se bodo začele prihodnji teden

Po zaenkrat neuradnih informacijah naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi sedanjo vlado premierja Esama Šarafa nasledila “vlada narodne rešitve”, parlamentarne volitve naj bi se kljub protestom v skladu s predvidenim urnikom začele prihodnji teden, predsedniške volitve pa naj bi po novem izvedli že do julija prihodnje leto.

K današnjemu zborovanju je pozvalo 38 opozicijskih, bolj levo in liberalno usmerjenih skupin, ki so odigrale osrednjo vlogo že pri februarski vstaji. Vplivna Muslimanska bratovščina, ki se ji sicer obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnji teden, se tokratnemu shodu ni pridružila.

Oblikovanje tako imenovane vlade narodne rešitve in pospešitev predsedniških volitev, ki naj bi jih po dosedanjih načrtih vrhovnega vojaškega sveta izvedli šele konec prihodnjega ali v začetku leta 2013, sta tudi glavni zahtevi današnjega zborovanja.

Protesti so se začeli pred tremi dnevi na Tahrirju, nato pa so se iz Kaira razširili tudi v druga mesta, kot so Aleksandrija, Suez in Ismajlija. Proteste je zaznamovalo nasilje med demonstranti in pripadniki varnostnih sil, ki je bilo najhujše po februarski ljudski vstaji proti Mubaraku.

28 mrtvih in na stotine ranjenih

Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo ubitih najmanj 28 ljudi, na stotine je bilo ranjenih. Danes o hujšem nasilju ne poročajo, prihaja pa do manjših spopadov, predvsem na ulicah v bližini Tahrirja. Varnostne sile so tudi tokrat med drugim uporabile solzivec in gumijaste naboje.

STA


Najbolj brano