Protestniki z Wall Streeta so prispeli v Washington

Skupina pripadnikov gibanja Okupiraj Wall Street je po skoraj dveh tednih uspešno sklenila 380 kilometrov dolg pohod iz New Yorka in prispela v prestolnico ZDA Washington.

Nekateri protestniki iz skupine “Okupiraj Wall Street” so se zbrali pred domovanjem njujorškega župana Michaela Bloomberga Foto: Reuters
Nekateri protestniki iz skupine “Okupiraj Wall Street” so se zbrali pred domovanjem njujorškega župana Michaela Bloomberga Foto: Reuters

WASHINGTON> Prihod protestnikov z newyorškega parka Zuccotti na Manhattnu bi moral sovpadati s koncem dela posebnega kongresnega odbora za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Odbor je v ponedeljek priznal, da mu ni uspelo doseči dogovora med šestimi demokrati in republikanci glede 1200 milijard dolarjev proračunskih prihrankov v naslednjih desetih letih.

Zaradi tega protestniki uvodoma niso vedeli, kaj bodo delali v prihodnje in so se odpravili proti travniku National mall med kongresom in Belo hišo, kjer se bodo utaborili, si odpočili, zdravili žulje in razmislili o nadaljnjih akcijah. Pohod je trajal skoraj dva tedna in okoli 20 protestnikom iz New Yorka se je na poti občasno in tudi do konca poti pridružilo več sorodnih duš.

Protestniki so krenili na pot 9. novembra, pohod pa so krstili z imenom Okupiraj avtocesto. Hodili so od mesta do mesta in na poti prirejali zborovanja ter pobirali pohodnike. Organizatorji pravijo, da je bil pohod uspešen, ker so hodili skozi podeželska območja, ki niso bila toliko seznanjena z gibanjem, sedaj pa so bolj.

STA


Najbolj brano