Do decentralizacije države z ukinitvijo upravnih enot

Župani od nove vlade pričakujejo, da bo ohranila službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko znotraj enega ministrstva in da bo imenovala državnega sekretarja. Šele tako bi imelo to področje ustrezno pozicijo, glas in mesto.

Robert Smrdelj: “Zaupanje države do občin je zelo šibko.”
Robert Smrdelj: “Zaupanje države do občin je zelo šibko.” 

LJUBLJANA, PIVKA V Združenju občin Slovenije (ZOS) so ugotovili, da je celovita služba za lokalno samoupravo in regionalni razvoj - novi zakon o vladi jo je razkosal med tri ministrstva - pomembna za uspešen razvoj.

V ZOS predsedniku vlade Janezu Janši predlagajo, naj se sestane z njimi in sooči poglede na trenutno stanje lokalne samouprave. Še boljša pa bi bila ustanovitev stalnega usklajevalnega telesa, ki bi nudilo sprotno reševanje pomembnih vprašanj za lokalne skupnosti. “Glede na dosedanje prakse bi bil to svež prikaz drugačnega in bolj dogovorjenega ravnanja in komuniciranja med državo in lokalnimi ravnmi,” je prepričan Robert Smrdelj, župan občine Pivka in predsednik ZOS.

Vi nam UE, mi vam odpadke

Glede na to, da je ustanovitev pokrajin tudi v tem mandatu vlade malo verjetna, Slovenija pa je – tako Smrdelj – ena izmed najbolj centraliziranih držav v EU, bi k decentralizaciji pripomogla ukinitev upravnih enot. “Z vidika racionalizacije javne uprave je prenos nalog upravnih enot na občine zelo elegantna zadeva. Vendar sem prepričan, da za to ne bo posluha, ker je zaupanje države do občin zelo šibko. To se kaže predvsem pri sprejemanju občinskih prostorskih načrtov (OPN), kar je nujno potrebno pospešiti s postopkovnimi poenostavitvami in z uveljavitvijo načela zaupanja v lokalne skupnosti ter z nujnostjo spoštovanja rokov nosilcev urejanja prostora,” je o racionalizaciji stroškov dejal prvi na čelu občin. Če bi državi vzeli upravne enote, bi ji v zameno na pleča preložili sistemsko ureditev odlaganja odpadkov, medtem ko bi zbiranje še vedno ostalo javna gospodarska služba občin.

Pot do Berlina cenejša

Odlagališč za komunalne odpadke je v Sloveniji dovolj: “Nima smisla, da vsaka regija posebej sortira odpadke. Gre namreč za projekte, vredne po 40 milijonov evrov, ki bi jih lahko veliko bolje uporabili, kot da jih mečemo v ogromne, neracionalne projekte.” Po njegovih besedah je kot žafran drag tudi odvoz smeti. “V občini Pivka smo imeli z našim koncesionarjem na mizi ponudbo za odvoz smeti v sežigalnico v Berlin. In rešitev za odvoz je bila cenejša kot za odlaganje smeti pri nas,” je narobe svet v naši državi ponazoril Smrdelj, ki bi rad skupaj z ostalimi župani vzpostavil tudi racionalnejši sistem komunalnih storitev in odpravil uredbo o zamrznitvi cen, ki trenutno blokira urejanje cen in destabilizira občinske finance.

Poleg tega pa si župani pri oblikovanju novih ministrstev želijo še poenostavitev in pospešitev prenosa stavbnih zemljišč iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov na občine, in sicer tako, da vsa skladova zemljišča, ki bodo na podlagi OPN postala stavbna, postanejo tudi last občin. Ob tem bi zmanjšali tudi odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč, ki v kriznih časih po Smrdeljevih besedah predstavlja resno investicijsko in razvojno oviro.

LORI FERKO


Najbolj brano