Ne škoditi zdravju

Interventni zakon o varčevanju v zdravstvu bo nared prihodnje leto, pa tudi nabor začasnih ukrepov zahteva uskladitev z vsemi pristojnimi in vlado. Zato je upravni odbor zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) včeraj sklepanje o tem znova odložil.

Irena Kramar: “Ob zamisli, da naj bi se  krvodajalec takoj vrnil na delo, moramo upoštevati zahtevnost dela - fizično in umsko, pa tudi telo  potrebuje  čas, da si opomore.” Foto: Nives Krebelj
Irena Kramar: “Ob zamisli, da naj bi se krvodajalec takoj vrnil na delo, moramo upoštevati zahtevnost dela - fizično in umsko, pa tudi telo potrebuje čas, da si opomore.” Foto: Nives Krebelj

SLOVENIJA>Že minuli teden je osnutek 14 varčevalnih ukrepov vodstva ZZZS vzbudil val razprav. Upravni odbor ZZZS je odločanje preložil tudi včeraj, saj bo počakal še na uskladitev ZZZS z ministrstvi za zdravje in za finance.

Začenja se razprava

Ukrepi so posledica izgube ZZZS, ki je januarja znašala dobrih 42 milijonov evrov, konec leta naj bi narasla na 150 milijonov. Zdravstveno ministrstvo predlogu ukrepov ni naklonjeno, terja analizo in uskladitev med ZZZS, zdravstvenim in finančnim ministrstvom.

Tudi upravni odbor ZZZS se je s tem predlogom včeraj strinjal. Počakal bo še na napoved makroekonomskih gibanj in gospodarske rasti v državi, ki jo pripravlja urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR). Na tej podlagi bo ZZZS pripravil novo projekcijo finančnega poslovanja v letošnjem letu. Nekaj upov namenja tudi vladi, ki bo v kratkem obravnavala predlog načrta zakonskih in drugih sprememb. Te bi lahko vplivale na letošnjo višino odhodkov in prihodkov ZZZS.

V spremembe z več modrosti

Osnutki ukrepov ZZZS so tudi po oceni civilnih združenj, sindikatov in strokovnjakov za zdravstvo nedorečeni in preobsežni.

Nevenka Lekše, predsednica ZaNas, združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva, med drugim opozarja: “Predlagani posegi, ki zadevajo zlasti zdravljenje ljudi, so v teh razmerah nedopustni. Rezerv je še precej, od organizacije dela do javnih naročil in nadzora pri gradnjah. Košarico pravic kaže prevetriti, vendar le ob splošnem konsenzu. Nekateri predlogi so nerazumni, saj bi občan plačeval za isto stvar kar tri dajatve.” Omenja tudi poseg v krvodajalstvo: “To je dobro urejeno, ukinitev prostega dneva bi ga sesula.”

Podobno meni tudi vodja izolskega transfuzijskega centra, zdravnica Irena Kramar. “Že minister Marušič je razmišljal o premestitvi te pravice iz zdravstvene v delovno zakonodajo. Ne vem pa, ali to predlaga tudi ZZZS. Če pa bi ta dan kar ukinili, bi to zmanjšalo solidarnost in zamajalo dober sistem krvodajalstva pri nas. Tudi v tujini, kjer se krvodajalstvo plača, imajo pomanjkanje krvi, pri nas pa smo lani končno uspeli zagotovili toliko krvi, kot je potrebujemo.Po zaslugi krvodajalcev, seveda.”JA


Najbolj brano