Odstopil sirski minister za nafto

Namestnik sirskega ministra za nafto Abdo Husamenid je v posnetku na YouTubu v sredo zvečer sporočil, da zaradi nasilnega zatiranja protivladnih protestov v Siriji odstopa s položaja in se pridružuje opozicijskemu uporu proti sirskim oblastem.

 Abdo Husamenid
Abdo Husamenid 

BEJRUT> To je najvišji predstavnik sirskega režima doslej, ki je naznanil svoj odstop.

Pridružuje se revoluciji

Abdo Husamedin je dejal, da se pridružuje revoluciji, v kateri sodelujejo ljudje, “ki zavračajo nepravičnost in brutalno kampanjo režima, ki poskuša zatreti zahteve ljudi po svobodi in dostojanstvu,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetku, ki so ga posneli in na spletu objavili sirski aktivisti, je Husamedin obsodil Kitajsko in Rusijo, zaveznici režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, in poudaril, da “nista prijateljici sirskega ljudstva, ampak partnerici v pobijanju sirskega prebivalstva”.

K odstopu je pozval tudi svoje kolege

Husamedin, ki je za sirsko vlado delal 33 let, je dodal, da noče do konca življenja “služiti kriminalnemu režimu”, za odhod pa se je odločil, čeprav ve, da bo sirska oblast preganjala njegovo družino. Obenem je vse svoje kolege pozval, naj se mu pridružijo in zapustijo “to potapljajočo se ladjo”.

V nasilju v Siriji, ki je izbruhnilo marca lani, je sicer po podatkih Združenih narodov umrlo že več kot 7500 ljudi, večinoma civilistov. V zadnjem mesecu je bilo tarča najhujših napadov mesto Homs, ki ga je v sredo obiskala tudi generalna podsekretarka ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos z delegacijo sirskega Rdečega polmeseca.

STA


Najbolj brano