“Ženska mora začutiti, da bo v moji obleki lepa”

Le kdo bi si mislil, da se v tako majhnem kraju, kot je Pivka, skrivata pravi modni atelje in perspektivna kreatorka Irena Smerdelj Herlič, ki je skorajda vse življenje predana oblikovanju in je zato pred osmimi leti ustvarila tudi lastno blagovno znamko Gestalt.

 Modna oblikovalka Irena Smerdelj Herlič (v ospredju)  je poskrbela tudi za zapeljiv rokerski videz spremljevalnih pevk Maje Keuc na zadnji Evroviziji
Modna oblikovalka Irena Smerdelj Herlič (v ospredju) je poskrbela tudi za zapeljiv rokerski videz spremljevalnih pevk Maje Keuc na zadnji Evroviziji 

Modna oblikovalka Irena Smerdelj Herlič je izjemno sončna in simpatična oseba, ki rada dela z ljudmi in ima rada svoje stranke. V njenem studiu za oblikovanje in izdelavo oblačil z enakim imenom kot blagovna znamka - Gestalt - s škarjami najraje ureže oblačila po naročnikovi želji. Izdeluje jih za vse priložnosti in vse generacije: za mlade in stare, ženske in moške, gledališke, plesne, folklorne in pevske skupine.

“Ne vem, ali se Slovenci ne znamo elegantno obleči ali za to nimamo volje. Še posebej moški so enostavno preleni za modo.”

Kot pravi, so vodilo njenega podjetja oblikovanje, modeliranje in šivanje kot “izraz osebnega razumevanja tradicionalnih krojaških in šiviljskih izročil z utripom sodobnega vsakdana”. V harmoniji z barvo in modelom pa obleke stilsko dogradi bodisi s perlami swarovski bodisi s svojim unikatnim nakitom, med katerim se največkrat znajdejo broške, verižice in zapestnice. Z njimi v kreacije, ki sicer izžarevajo osebnostni stil posameznika, vtisne svojevrsten modni pečat.

Lanski uspeh

In čeprav je sama bolj ekstravagantna duša, sta po njenih besedah svetovanje in medsebojno povezovanje ključ do kvalitetnega izdelka: “Vsaka stranka mora začutiti, da je obleka narejena zanjo, in da bo v njej lepa,” pravi Herličeva, ki že dlje časa uspešno gradi svojo poklicno kariero.

Še posebej plodno je bilo zanjo minulo leto, ko je v njeni večerni toaleti najprej na podelitvi viktorjev zablestela voditeljica, igralka Lucija Ćirović, komaj mesec dni zatem pa je sledil nov modni izziv: kreacije za štiri spremljevalne vokalistke Maje Keuc na Evrosongu.

Sicer pa Herličeva ves čas dobro sodeluje tudi z ljubljansko trgovino Svet metraže, kjer svoje mojstrsko znanje razdaja kot zunanja sodelavka. A pri tem ni pozabila na Primorsko, saj jo pot najmanj enkrat na teden zanese tudi v Sežano, kjer svetuje v trgovini Neja.

“Pravzaprav se moda stalno ponavlja. Morda bo letos bolj v ospredju modra barva, ki jo že vsi malo pogrešamo.”

Letošnji trendi

In kakšni bodo letošnji modni trendi? “Pravzaprav se moda stalno ponavlja, morda bo letos bolj v ospredju modra barva, ki jo že vsi malo pogrešamo. Še vedno so priljubljeni ožji modeli, pa tudi širši, na primer kimono, plapolajoči šifoni in sateni. Sicer pa pri svojem delu obleke snujem individualno, za vsako stranko posebej,” še razkriva kreatorka in poudari, da so zelo pomembni tudi čevlji: “Še bolj kot pri ženskah so pomembni pri moških. Ne le, da morajo biti modni, ampak tudi negovani.”

O tem, ali se v Sloveniji znamo modno obleči, ali si morda morda premalo drznemo, pa Irena Smerdelj Herlič pravi: “Če na področju oblačenja primerjamo Italijo, Hrvaško in Slovenijo, je razlika več kot očitna. Ne vem, ali se Slovenci ne znamo elegantno obleči ali za to nimamo volje. Zadržani so predvsem moški, le tu in tam iz povprečja štrli kakšen, ki da kaj nase. Zdi se mi, da so moški enostavno preleni za modo.”

LORI FERKO


Najbolj brano