Glasba, ples, dediščina in gozdna pravljica

Akcija Osebnost Primorske 2012, ki jo skupaj prirejajo Primorske novice, Radio Koper in Televizija Koper, se preveša v drugo polovico. Katera od osebnosti iz julijske štiriperesne deteljice bo prejela največ ljudskih in komisijskih glasov, bo znano v soboto, 4. avgusta.

Bojan Režun (2) Foto: Saša Dragoš
Bojan Režun (2) Foto: Saša Dragoš

Slavko Ivančić je bil umetniški vodja letošnjega Festivala melodij morja in sonca. Po dveh letih premora in dolgoletnemu ustvarjalnemu zatišju je festival znova razgibal primorski glasbeni prostor ter nase opozoril vso Slovenijo. “Melodije morja in sonca naj bodo znova primorske. Ljubljančani imajo festival Slovenska popevka, Štajerci Festival narečne popevke, mi pa MMS,” je dejal Ivančić, ki je imel letos ključno vlogo pri vračanju prepoznavnosti dogodku: dodal je sonce, namešal malo soli in tako ponovno vrnil pomemben poletni festival Primorcem.

Bojan Režun, koordinator zapiranja rudnika živega srebra, je prvo delovno skupino za pripravo nominacije dediščine živega srebra na Unescovo listo svetovne dediščine leta 2006 povedel s širokim znanjem in s srcem. Prvi neuspeh, ki mu je sledil še drugi, je zato v dobršni meri razumel kot osebni poraz. V skupini, ki jo je prevzela etnologinja Ivana Leskovec, je zavzeto delal vse do vpisa dediščine živega srebra na prestižni listi. Uspeh je geolog podelil z mnogimi z besedami, da se za Idrijo trdo delo šele začenja oziroma: “Uspeh nominacije je večja obveza, kot si lahko mislimo!”

Lutkar in godec Matija Solce je v gozdiču pri Gračišču že drugič zapored priredil mednarodni festival HISTeRIA, na katerem se živahno prepletajo gledališče, glasba, lutkarstvo, ekologija in še kaj. Človeka najbolj osvobaja domišljija, je potrdilo več tisoč obiskovalcev in dvesto profesionalnih ustvarjalcev, ki so festival stkali brezplačno. Na Solcetovo povabilo so v Istro pripotovali z različnih koncev sveta in prijetni gozdič s skupnimi močmi preoblekli v čarobno pravljično deželo, ki je tri poletne večere osupnila obiskovalce in jih napolnila z nepozabno toplino.

Fiona Johnson Kocjančič je od malega zaprisežena plesu. Kot mlada plesalka je bila večkratna državna in evropska prvakinja v show plesih. Po končani tekmovalni karieri je kot koreografinja sodelovala na različnih dogodkih. Kot podpredsednica Mednarodne plesne zveze je v Kopru v juliju pripravila odmevno tekmovanje v uličnih plesih in se s tem dokazala tudi kot organizatorka. Koper je gostil več kot 2000 tekmovalcev iz 28 držav. Plesalci njene šole so tudi tokrat krojili sam evropski vrh.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 2. avgusta, opoldne.

>Do srede, 1. avgusta, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Glasujete tako, da pokličete številko in po navodilih operaterja vtipkate zaporedno številko kandidata, ki ste mu namenili svoj glas. Zaporedna številka je zapisana ob vsakem nominirancu. Klic iz stacionarnega omrežja stane 0,39 evra (z DDV).

>Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

>Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper ob 11. uri, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov osebnostprimorske@rtvslo.si.

NR


Najbolj brano