V šestem krogu izbiramo med petimi

S poletjem je junij prinesel tudi bogat nabor kandidatk in kandidatov za naziv osebnost Primorske. V presojo vam (in ocenjevalni komisiji Primorskih novic, Radia Koper in TV Koper) jih ponujamo pet. Zmagovalko ali zmagovalca bomo razglasili prihodnjo soboto.

Damir Skomina (5) Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Damir Skomina (5) Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Tanja Princes, specialna pedagoginja iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (Cirius) Vipava, je bila gonilna sila letošnjih poletnih državnih iger Specialne olimpijade Slovenije (SOS), ki so osebam z motnjami v duševnem razvoju ponovno dale priložnost za vključevanje v družbeno okolje, ter priložnost, da zaupajo vase in v svoje sposobnosti. Duh specialne olimpijade, ki širi ideje povezovanja, enakosti, spoštovanja in sprejemanja drugačnosti, je ob pomoči številnih prostovoljcev v začetku junija zavel po vsej Vipavski dolini, in še dlje. “Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu,” je geslo specialnih olimpijcev, ki jim bodo igre v Vipavi - tudi po zaslugi Princesove - ostale v lepem spominu.

Stevo Vujič nas je v polpreteklo zgodovino popeljal z vetrom v laseh. Razstava Moped, ki te ne pusti na cedilu je prikaz bogate kulturne dediščine našega prostora. Tomos je veliko več kot samo tovarna, je institucija, ki že desetletja goji svoj ugled v tujini, doma pa na mopede gledamo z določeno mero nostalgije. Zagnana zbirateljska roka Steva Vujiča je v Pokrajinski muzej Koper pripeljala 40 primerkov dvokolesnikov, ki so s strokovnim znanjem muzejskih kustosov dobili svoje mesto ne samo v naših srcih, pač pa tudi v zgodovinskem okviru. Njegova povezovalna moč pa hiti naprej do končnega cilja, ustvariti možnosti za stalno zbirko.

Ko so leta 1962 v Podnanosu snemali film Tistega lepega dne, je bila na nogah vsa vas. Po pol stoletja se je podobno zgodilo v letošnjem juniju, ko je 52 ljubiteljskih igralcev iz podnanoške dramske skupine pod vodstvom Mare Bratuž na izvirnih lokacijah uprizorilo najbolj značilne odlomke iz tega priljubljenega slovenskega filma. “Ko so snemali film, sem imela sedem let. Dobro se spominjam, kako smo vsi z navdušenjem sodelovali in kako smo nekatere drobne detajle v prizorih ponavljali in ponavljali, stokrat ...” se snemanja spominja Mara Bratuž, ki je pripravila scenarij za tokratno dramsko uprizoritev in izbrala igralce.

Mustafa Kurić - Mućo in še pet drugih izbrisanih je dokazalo svoj prav in s tem postavilo nov mejnik v boju za pravice vseh 26.000 izbrisanih. Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč izdalo sodbo, s katero je ugotovilo kršitev treh členov Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in jim prisodilo odškodnino v višini 20.000 evrov za nematerialno škodo, odločanje o odškodnini za materialno škodo pa je pridržalo za poznejši čas. Občutek zadoščenja in zmage je skromen in komaj zaznaven. Kot takega poznamo tudi koprskega čevljarja Mustafo Kurića, ki se je pred dvajsetimi leti znašel bos, tako rekoč brez vsega in je dolgo ohranil upanje in žar v očeh, kar se je odražalo tudi pri njegovem odnosu do dela in ljudi.

Kljub temu, da slovenska nogometna reprezentanca ni nastopila na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem, je tekmovanje le imelo nekaj slovenskega pridiha. Med 12 glavnimi sodniki na Euru 2012 je namreč sodil tudi Damir Skomina. Po ocenah strokovnjakov je Skomina zelo dobro sodil na vseh treh tekmah, ki so mu bile dodeljene, večmilijonsko televizijsko občinstvo se je tako lahko prepričalo v vrhunskost slovenskega sodnika. 36-letni Koprčan je pravico delil odločno, na igrišču je deloval zelo prepričljivo in si tako pridobil potrebno avtoriteto med igralci. Uspešne predstave so Skomini, ki je sodil tudi na Olimpijskih igrah, na široko odprle pot do udeležbe na naslednjih velikih tekmovanjih.

Kako glasujete?

>Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 5. julija, opoldne.

> Do srede, 4. julija, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Glasujete tako, da pokličete številko in po navodilih operaterja vtipkate zaporedno številko kandidata, ki ste mu namenili svoj glas. Zaporedna številka je zapisana ob vsakem nominirancu. Klic iz stacionarnega omrežja stane 0,39 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper ob 11. uri, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov osebnostprimorske@rtvslo.si.

NR


Najbolj brano