Bo nova vlada imela jasen program?

Predsednik republike Borut Pahor je poslancem pred glasovanjem o nezaupnici Janševi vladi položil na srce premislek, ali jo bo nasledila vlada, ki bo politično homogena in bo imela jasen program, ali zgolj vlada, ki bo odgovor na nezadovoljstvo z obstoječim stanjem. V DL medtem ponavljajo, da bodo šli v novo koalicijo le, če bo program dober.

Borut Pahor poziva k premisleku in kaže na posledice  Foto: STA
Borut Pahor poziva k premisleku in kaže na posledice  Foto: STA

PESNICA, LJUBLJANA > Predsednik republike Borut Pahor je v soboto parlament pozval k premisleku pred oblikovanjem nove vlade, ki naj bi nasledila vlado Janeza Janše. Parlament naj si zastavi ključno vprašanje, svetuje Pahor: “Ali bo izvolil vlado, ki nastaja, zato ker je dovolj politično in programsko homogena in bo lahko s svojimi ukrepi pomagala Sloveniji iz krize, to je potem dobra odločitev. Ali pa bo utegnil podpreti zgolj vlado, ki nastaja kot nasprotovanje prejšnji in ne veliko več od tega, ki ni dovolj politično in programsko homogena in zaradi tega s primernimi ukrepi ne bo prispevala k premagovanju krize in bo dodatno poglobila nezaupanje ljudi v slovensko politiko.” je dodal.

Poslanci naj bi o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi glasovali v sredo. Kot mandatarka naj bi bila takrat izvoljena kandidatka PS Alenka Bratušek. Predsednik DL Gregor Virant je sicer v soboto članstvu svoje stranke zagotovil, da DL ne bo šla v vlado, če v njej ne bo uspela uveljaviti svojega programa.

V pogajanjih za vstop v vlado bodo po navedbah prvaka DL uveljavljali svoj program na vseh področjih, predvsem na ekonomskem in javnofinančnem, kjer so precejšnje razlike med DL in SD. “Na podlagi rezultata pogajanj bo svet DL odločal, ali vstopimo v koalicijo in vlado in pri imenovanju vlade prispevamo naše poslanske glasove ali pa glasujemo proti in povzročimo predčasne volitve,” je svojim članom pisal Virant. Takrat bodo prediskutirali tudi, ali je na pravno čist način izpolnjen pogoj v zvezi z odstopom Zorana Jankovića.

Mnoge pomisleke na sodelovanje v vladi, ki bi jo vodila PS, ima podpredsednik DL in nekdanji minister za finance Janez Šušteršič. V pismu, ki ga je minuli teden poslal svetu stranke DL, včeraj pa ga je na svoji spletni strani objavila revija Reporter, je zapisal, da DL ne sme v koalicijo s PS in da mora do volitev, kadar koli že bodo, ostati v opoziciji in podpreti dobre projekte, skladne s programom stranke.

Med razlogi za nasprotovanje koaliciji s PS je zahteva za referendum o zakonih o slabi banki in državnem holdingu. Kot pravi, po pogovorih z začasno vodjo PS Alenko Bratušek ve, da imajo v PS resne pomisleke glede nadaljevanja projekta slabe banke v sedanji obliki. Razmišljanje Bratuškove pomeni, da bi šli nekaj korakov nazaj in izgubili dragoceni čas za reševanje kreditnega krča, svari Šušteršič. Dodaja, da PS zahteva umik klasifikacije naložb slovenskega državnega holdinga iz parlamentarne procedure, “kar pomeni zamik privatizacije ter izgubo zanimanja investitorjev za Slovenijo, edini razlog, ki mi ga je Bratuškova navedla, pa je, da zato, ker je to pač predlog Janševe vlade”. NR


Najbolj brano