Koalicijo danes zapušča še SLS

Po odhodu DL in Desus iz koalicije bo napoved danes uresničila tudi SLS. S svojih položajev bosta danes odstopila ministra za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav.

S svojih položajev bosta danes odstopila ministra za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav (na fotografiji) Foto: Nebojsa Tejic
S svojih položajev bosta danes odstopila ministra za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav (na fotografiji) Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA> Ministra bosta s tem sledila sklepom organov stranke. Te dni pa potekajo tudi pogovori PS, SD, DL in Desus o sestavi nove vlade.

V vladi Janeza Janše bodo tako ostali le še ministri iz vrst SDS in NSi. Skupaj s premierjem jih je sedem, kar po mnenju pravnih strokovnjakov še zadošča za sklepčnost vlade. V SLS ocenjujejo, da bi bilo v tem času modro oblikovati tehnično vlado z zelo jasnim mandatom, ki bi bil tako časovno kot vsebinsko dorečen in bi vodil tudi k predčasnim volitvam.

V SLS so sicer že napovedali, da bodo podprli vse aktivnosti, ki bodo vodile do predčasnih volitev. Vendar pa bodo o podpori nezaupnici Janševi vladi še razmislili, zlasti z vidika ocene, ali gre za korak k predčasnim volitvam, je v petek dejal podpredsednik SLS Franc Bogovič.

Poslanci PS so v petek vložili konstruktivno nezaupnico Janševi vladi, za mandatarko pa predlagajo Alenko Bratušek. O nezaupnici bodo poslanci predvidoma glasovali v sredo na izredni seji, o sklicu seje pa bo v torek odločil kolegij predsednika DZ. Na sredini izredni seji naj bi DZ odločal tudi o predlogu poslancev SD, da za predsednika DZ izvoli vodjo poslancev SD Janka Vebra.

Bratuškova se je že v petek sestala s poslanskimi skupinami DL, SD in Desus. Potencialne partnerice nove vlade so se že načeloma dogovorile za nekatere organizacijske spremembe v vladi, ki jo oblikujejo. V teh dneh se tako nadaljujejo usklajevanja PS, SD, DL in Desus glede programskih izhodišč nove koalicije in tudi sestave vlade.

STA


Najbolj brano