Italijanska levica ponuja programsko vlado

Najverjetnejši predsednik prihodnje italijanske vlade in vodja levosredinske koalicije Pier Luigi Bersani je danes napovedal, da njegova koalicija ne bo sklepala zavezništev z nobeno od strank, ampak bo odšla pred parlament s seznamom ključnih reform.

 Foto: STA
Foto: STA

RIM> V Demokratski stranki, ki kljub temu, da je dobila najvišjo podporo volivcev, ni postala zmagovalka volitev, morajo biti protagonisti sprememb, je dejal Bersani in priznal de facto poraz na volitvah.

"Ne bomo se šli diplomacije z enim ali drugim. Predlagali bomo nekatere ključne točke reform. V parlamentu bomo predstavili reformo institucij, reformo politike, vključno z novim zakonom o strankah, ukrepe za zaščito tistih, ki jih je kriza najbolj prizadela in novo evropsko politiko za ustvarjanje delovnih mest," je naštel Bersani.

Od strank pričakuje, da bodo vsaka zase prevzele odgovornost pred parlamentom in državo. Na novinarsko vprašanje, kako bi poimenoval predlagano vlado in kako dolgo bo živela, je odvrnil, da ne bo navajal poimenovanj niti ugibal o življenjski dobi takšne vlade.

Gre za ponudbo sprememb v upravljanju države, je poudaril Bersani.

Na rezultat volitev so po njegovem mnenju vplivali kriza, ki je zagotovo motivirala precejšen del javnega mnenja, in ukrepi proti krizi, ki so temeljili zgolj na zategovanju pasu. Dejal je, da je rezultat italijanskih volitev tudi močan signal Evropi.

"V naši stranki smo že nekaj časa videli te spremembe v javnem mnenju, ki izvirajo iz nezadovoljstva s politikami zadnjih nekaj let. Na to smo skušali odgovoriti, a moram priznati, da so problemi presegli naše recepte," je dejal Bersani in dodal, da bodo kot koalicija z največ podpore med volivci prevzeli odgovornost.

Prvi odzivi političnih analitikov na Bersanijevo napoved kažejo, da ni velikega upanja za oblikovanje takšne ciljno usmerjene vlade. Čeprav so njegov nastop ocenili kot izjemno odgovoren, mnogi ne vidijo drugega izhoda kot pogajanja z eno ali drugo stranko za oblikovanje vladne koalicije.

STA


Najbolj brano