Bratuškova: Prva prioriteta Slovenijo varno pripeljati do volitev

Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek je v nagovoru na izredni seji DZ napovedala, da bo njena prva prioriteta, če bo imela priložnost sestaviti vlado, Slovenijo varno pripeljati do volitev.

Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek je v nagovoru na izredni seji DZ napovedala, da bo njena prva prioriteta, če bo imela priložnost sestaviti vlado, Slovenijo varno pripeljati do volitev Foto: STA
Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek je v nagovoru na izredni seji DZ napovedala, da bo njena prva prioriteta, če bo imela priložnost sestaviti vlado, Slovenijo varno pripeljati do volitev Foto: STA

LJUBLJANA> Med cilji vlade pa je Alenka Bratušek izpostavila normalizacijo razmer in prekinitev z vzdušjem strahu v državi. Bratuškova je zagotovila, da “v Sloveniji ne bo grškega scenarija”.

Bratuškova je opozorila, da so razsežnosti trenutne krize takšne, da “nihče ne more pričakovati bliskovitih izboljšanj”. Kljub temu pa je izpostavila pomen “temeljnega optimizma” in predstavila tri bistvene cilje njene vlade: normalizacijo, dialog in stroko.

O cilju normalizacije je Bratuškova povedala, da bo vlada “prekinila z vzdušjem strahu”, tako v bankah in v gospodarstvu, kot tudi med potrošniki. Kandidatka za mandatarko poleg tega obljublja konstruktiven dialog s socialnimi partnerji in civilno družbo. Kot je dejala, bo rok trajanja te vlade sicer kratek, vendar pa se ne bodo odpovedali dogovornem načinu sprejemanja rešitev.

Prisluhnili bi strokovnjakom

Obenem bo nova vlada, kot je napovedala, k svojemu delu skušala pritegniti strokovnjake in jim pozorno prisluhnila, zlasti pri ukrepih na področju zagona gospodarstva in zmanjšanja brezposelnosti, je dejala. Napovedala je prizadevanje za vlado, v kateri bo večina strokovnjakov.

Bratuškova je sicer pohvalila sprejeto pokojninsko reformo in usklajeno reformo trga dela. V splošnem pa je kandidatka za mandatarko prepričana, da Slovenija potrebuje boljše vodenje, pri čemer je izpostavila, da bi vlada lahko izbrala tudi drugačno pot in ne sledila “ostri varčevalni politiki”. Ob tem je opozorila na zadnjo napoved Evropske komisije, ki je Sloveniji napovedala 5,1-odstotni javnofinančni primanjkljaj in dvoodstotni padec BDP.

Naštela je tudi nekatere druge prioritete njene vlade, med drugim zagon gospodarskega razvoja, uravnoteženje javnih financ, razvoj javnega sektorja in izboljšanje učinkovitosti pravosodja.

Rebalans proračuna

Bratuškova po podpisu programske zaveze in sestavi ministrske ekipe med drugim napoveduje rebalans proračuna, ki bo realno pokazal javnofinančno stanje, konsolidacijo javnih financ in s socialnimi partnerji usklajeno znižanje mase za plače ter najverjetnejši začasni dvig “kakšnega davka”.

Prav tako je po njenih besedah treba šolstvu, znanosti in kulturi vrniti potencial. Glede prodaje državnega premoženja pa pravi, da bo treba z izračuni in premislekom o socialnih in razvojnih indikacijah pogledati, kaj in kdaj je smiselno prodati. Pomembni pa bosta tudi ratifikacija hrvaškega članstva v EU in državna stanovanjska shema.

Bratuškova je posebej opozorila tudi na imenovanja na različne položaje pod sedanjo vlado. Kot je napovedala, bo vse imenovane v zadnjem času pozvala, da odstopijo sami. “Želim, da se jim da možnost, da častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno,” je dejala. V nasprotnem primeru bodo po njenih besedah sprejeli potrebne ukrepe, saj da je šlo pri imenovanju za kršenje demokratičnih procedur.

Napovedala je tudi razpravo o izboljšavah demokratičnega sistema odločanja. “Če je naš prvi mandat pripeljati Slovenijo do volitev, jih lahko naredimo boljše,” je še dejala.

Kot je omenila, se bodo s potencialnimi koalicijskimi partnericami o nekaterih temah hitro dogovorili, dlje časa pa se bodo dogovarjali o reševanju bank, o upravljanju državnega premoženja in konsolidaciji javnih financ. Bolj konkreten načrt vlade pa bo, kot pravi, lahko natančneje predstavila, ko bo predstavljala ministrsko ekipo.

Bratuškova: Danes prelomen dan za Slovenijo

Sicer pa je po mnenju Bratuškove danes za Slovenijo prelomen dan, hkrati pa tudi dan upanja in povezovanja. Ponavadi nas v položaj, kakršen je danes, ko se izbira novega mandatarja, pripeljejo volitve. Danes pa je obratno, “ker vlada v zadnjem letu ni ponudila obeta razvoja”, zato pa državljani zahtevajo volitve. Prav pot do volitev v marsičem določa tudi druge prioritete kot tudi tempo njihove uresničitve, je dejala.

Zaradi okoliščin, v katerih smo, bo treba početi več stvari hkrati, je poudarila Bratuškova in dodala, da sicer ne bodo imeli polnega štiriletnega mandata, a kljub temu potrebujejo polno zaupanje.

Kdor bo pa v tej zgodbi iskal osebne koristi ali kratkoročni prestiž, nima v njej kaj iskati, je še izpostavila. “Ljudje od nas zagotovo ne pričakujejo, da jutri sedemo za mizo in se gremo običajna koalicijska pogajanja in izsiljevanja, da se bomo vedli po starem. Pričakujejo jasne poglede in oprijemljive besede o tem, s katerimi koraki in v kakšnih rokih bomo zbrali najbolje, kar Slovenija premore, da gremo naprej,” je še povedala poslancem.

STA


Najbolj brano