Fructalova bomba na Vipavsko dolino

Fructal letos ne bo odkupoval vipavskih breskev! Ima pač še polne zaloge lanskega pridelka. Za podjetje, ki je v lasti srbskega Nectarja, je to zgolj obvestilo, za 200 vipavskih sadjarjev pa bomba. “Najraje bi že danes vzel motorko v roke in vse požagal ...” smo včeraj slišali nekaj sadjarjev.

Fructal letos ne bo odkupoval vipavskih breskev Foto: STA
Fructal letos ne bo odkupoval vipavskih breskev Foto: STA

VIPAVSKA DOLINA >“Zelo smo razočarani,” pravi direktor kmetijske zadruge Boris Bajc. Šok so doživeli pred dnevi na prvem rednem letnem sestanku s fructalovci, na katerem se običajno okvirno dogovorijo o terminih odkupa. “Kar takoj so nam povedali, da letos ne bodo odkupovali, ker bodo stare zaloge ravno zadoščale za letošnje potrebe,” je sestanek s predstavniki Fructala povzel Bajc.

“Nectar v Srbiji na veliko sadi breskve”

“Še lani so nekateri kmetje obnovili sadovnjake breskev, ki so primernejše za predelavo. Fructal pa je obnovo celo sofinanciral. Kaj bodo kmetje zdaj, ne vem. Te sorte težko prodajo na trgu,” poudarja.

Bajc ne želi špekulirati, ali so za to odločitvijo Frutala kakšni drugi razlogi. “Možno je, gre za manever, da s takimi informacijami izvajajo pritisk na odkupno ceno in bodo na koncu nekaj le odkupili po minimalni ceni,” pravi.

A vse verjetnejši se zdi tisti bolj črn scenarij. “Nectar je v južni Srbiji nasadil ogromne nasade breskev. Zaradi tega nas boli glava, saj kaže, da bo pri nas konec proizvodnje ... V Srbiji je so delavci trikrat cenejši, breskve pa prav tako ... Vipavska dolina pa se bo tako lahko poslovila od sadovnjakov breskev.”

“Že v ponedeljek smo vprašanja o tem poslali v Fructal. Še čakamo na odgovore,” je včeraj povedal ajdovski župan Marjan Poljšak. O tem, da naj Fructal letos ne bi odkupoval breskev, ga je ustno obvestil eden izmed pridelovalcev. Poljšak pravi, da bodo na podlagi odgovorov presodili, ali bodo šefe Fructala zaprosili za sestanek in pojasnila. “Če te informacije držijo, so v nasprotju s tistim, kar so nam obljubili ob prodaji. No, počakajmo na odgovore.” Vsebina izjave, ki so jo iz Fructala včeraj poslali medijem, pa ga preseneča: “Ne zdi se mi logično, da Fructal ne bi porabil lani odkupljenih breskev iz Vipavske doline, da jih tako ali drugače predelanih ne bi prodal. Vsaj kot breskov sok ...” Po njegovih informacijah je Fructal lani posloval dobro, zadovoljno naj bi bilo tudi vodstvo. Z lanskimi poslovnimi rezultati naj bi se v kratkem seznanil tudi izvršilni odbor sindikata.

Vsaj 100 hektarjev sadovnjakov le za Fructal

Bajc ocenjuje, da je na Vipavskem približno 100 hektarjev nasadov, iz katerih se vse breskve prodajo na Fructal, vseh breskovih nasadov pa je približno 250 hektarjev.

Običajno na Fructal breskve vozi približno 160 sadjarjev, v obilnejših letinah pa tudi 200. Med njimi je tudi veliko takšnih, ki prodajajo breskve na trgu in v Fructal vozijo viške ter ostanke.

Sadjarji z vse Vipavske doline bodo novico s Fructala premlevali na jutrišnjem sestanku. Pričakovati je, da bodo vztrajali vsaj pri minimalnem odkupu, to je vsaj 500 ton breskev.

Prav veliko možnosti za ukrepanje pa sadjarji nimajo. “S Fructalom imamo res sklenjene pogodbe do leta 2015. A danes je to - v imenu velike gospodarske krize - na trhlih nogah. Če se partner pogodbe ne drži, ti preostane tožba, ki traja več let, pa še poslovne odnose s tem pokvariš,” razmišlja Bajc.

Rešitve, kam bi lahko prodali 1000 ton breskev namesto Fructalu, nimajo. “Pri breskvah je tako nizka dodana vrednost, da se jih v tujino ne splača voziti. Stroški prevoza v tem primeru poberejo ves donos.”

Fructal: nismo uspeli prodati nič breskove kaše

“Glede na trenutne proizvodne načrte v Fructalu letos novih zalog za lastno predelavo ne bomo potrebovali in jih zato letos izjemoma ne bomo mogli odkupiti,” so povedali v Fructalu, ki ga vodi Luka Jejčič. Dodajajo, da se ne želijo odreči vipavskim breskvam in jih bodo v letu 2014 znova potrebovali.

Pravijo še, da so do velikih zalog breskove kaše prišli ravno zato, ker so prejšnja leta vedno odkupovali vse ponujene breskve. Lani niso uspeli prodati niti kilograma breskove kaše kot surovine, ker je kaša iz Španije in Italije cenejša.

Jejčič je sicer dodal, da bo Fructal pridelovalcem “v skrajni sili, če bodo imeli težave” lahko ponudil le odkup breskev za kašo. “Vendar bomo v tem primeru lahko zagotovili le nekaj centov dodatka na raven cen sosednje Italije,” je povedal. V Italiji se cene svežih breskev gibljejo od devet do enajst centov za kilogram, pri nas pa so lani vipavske breskve odkupili po 25 centov za kilogram.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano