Ne zmorejo naprej, zato ugašajo peči

Čeprav je prejela okoljevarstveno dovoljenje, Solkanska industrija apna vseeno gre v likvidacijo. “Skupini Salonit in Wietersdorfer ne zmoreta investirati v novo proizvodnjo,” pravijo v Salonitu.

Čeprav je prejela okoljevarstveno dovoljenje, Solkanska industrija apna vseeno gre v likvidacijo Foto: Leo Caharija
Čeprav je prejela okoljevarstveno dovoljenje, Solkanska industrija apna vseeno gre v likvidacijo Foto: Leo Caharija

SOLKAN> Okoljevarstveno dovoljenje za proizvodnjo apna za deset let, ki ga je Agencija RS za okolje Solkanski industriji apna (SIA) izdala pred dnevi, sicer še ni pravnomočno, a bi lahko odpravilo glavni razlog za likvidacijo podjetja. Kot so namreč navedli v Salonitu, lastniku SIA, so se zanjo odločili prav zato, ker so dolgo čakali na dovoljenje, ki bi jim omogočilo okoljsko sanacijo in tehnološko posodobitev.

Okoljevarstveno dovoljenje ne ustavlja likvidacije

Čeprav so dobili IPPC dovoljenje, od likvidacije niso odstopili. Kot likvidacijski upravitelj jo bo vodil 7. februarja na to mesto imenovani Emil Šabanovič, direktor družbe IMG Zagorje, katere lastnik je Salonit.

“Teoretično bi sicer lahko spet zagnali vse peči. Usodna pa je bila negativna odločba agencije za okolje iz leta 2008. V tem času se je zgodilo veliko stvari. Ker nismo dobili dovoljenja, se je potencialni vlagatelj umaknil, nastala so nova konkurenčna podjetja z nižjimi stroški proizvodnje, razmere so se zaostrile. Skupini Salonit in Wietersdorfer trenutno nista sposobni investirati v novo proizvodnjo, torej postavitev sodobne apnarne z novimi pečmi v kamnolomu, ki je finančno zelo zahteven projekt” pojasnjuje Peter Korenjak, v Salonitu zadolžen za odnose z javnostmi.

“Dovoljenje ARSO v tem trenutku pomeni priložnost za morebitno oživitev dejavnosti proizvodnje apna, a takrat, ko bodo to omogočale tržne razmere in druge razmere. Skupina Salonit in skupina Wietersdorfer upata, da se bo dejavnost primerno prestrukturirala in se na novo oživila po prebroditvi nastale krize” še dodaja.

Peči bodo ugasnili konec februarja, delavci na zavod

Kot pravi, proizvodnja v Solkanu za zdaj poteka brez posebnosti. “Zaustavitev peči je predvidena zadnji dan februarja, sledi postopno zaključevanje aktivnosti. Glede na to, da se postopek likvidacije še ni začel, v SIA še ni bilo prekinitev delovnih razmerij,” sporoča. Ne bodo pa se izognili odpuščanju. Na zavod za zaposlovanje bo šlo približno 30 delavcev, 20 tistih, ki delajo v kamnolomu, pa bo službe ohranilo.

“Poudariti želimo, da bo v postopku prostovoljne likvidacije družbe Solkanska industrija apna lastnik zagotovil stoodstotno poravnavo vseh obveznosti do poslovnih partnerjev in zaposlenih,” še poudarja Korenjak. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano