Slovenija lani z 2,3-odstotnim padcem BDP

Sloveniji se je lani obseg bruto domačega proizvoda (BDP) po prvih ocenah realno zmanjšal za 2,3 odstotka, so izračunali v statističnem uradu. V zadnjem četrtletju lani pa se je obseg BDP v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2011 zmanjšal za tri odstotke.

V Sloveniji je se je lani obseg bruto domačega proizvoda (BDP) po prvih ocenah realno zmanjšal za 2,3 odstotka, so izračunali v statističnem uradu Foto: Susana Vera
V Sloveniji je se je lani obseg bruto domačega proizvoda (BDP) po prvih ocenah realno zmanjšal za 2,3 odstotka, so izračunali v statističnem uradu Foto: Susana Vera

LJUBLJANA> Lani je BDP po prvi oceni nominalno znašal 35,466 milijarde evrov oziroma dva odstotka manj kot leta 2011.

BDP se je v tretjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem predlani realno zmanjšal za 3,3 odstotka, v drugem četrtletju se je v medletni primerjavi znižal za 3,2 odstotka, v prvem pa zvišal za 0,1 odstotka. “Gospodarska aktivnost se tako tretje zaporedno četrtletje zmanjšuje po približno enakih stopnjah,” so ocenili v statističnem uradu.

Manj investicij

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki jih za primerjave znotraj EU uporablja evropski statistični urad Eurostat, se je v četrtem četrtletju lani v primerjavi s tretjim četrtletjem zmanjšal za en odstotek. V primerjavi z enakim četrtletjem predlani pa se je znižal za 2,8 odstotka.

V zadnjem četrtletju 2012 so se v gospodarstvu nadaljevala gibanja iz predhodnih četrtletij. Zaznamovala so jih šibko domače trošenje, ki se je v četrtem četrtletju 2012 realno zmanjšalo za 7,8 odstotka. Še bolj kot v predhodnih četrtletjih se je zmanjšala končna zasebna potrošnja (za 5,7 odstotka), manjša je tudi končna potrošnja države (za 1,3 odstotka), so navedli statistiki.

Nadaljevalo se je tudi zmanjševanje investicij, ki so bile v primerjavi s četrtim četrtletjem 2011 manjše za 22,4 odstotka, od tega investicije v osnovna sredstva za 10,6 odstotka. Investicije v gradbene objekte so se zmanjšale za 18,5 odstotka, investicije v opremo in stroje za 4,5 odstotka. V vsem letu 2012 so bile bruto investicije za 17,8 odstotka nižje kot leto prej.

Izvoz se ni zmanjšal

Zmanjševanje domačega povpraševanja se odraža tudi v transakcijah s tujino. Uvoz blaga in storitev je bil za 6,6 odstotka manjši kot pred letom. Po drugi strani je izvoz blaga in storitev ostal nespremenjen in tako zunanje povpraševanje po navedbah statistikov ostaja edini element, ki preprečuje še večja zmanjšanja gospodarske aktivnosti.

Zaradi velike razlike med stopnjo sprememb v izvozu in uvozu je bil prispevek salda menjave s tujino k spremembi BDP, merjeno statično, visoko pozitiven. Saldo menjave s tujino je v vsem lanskem letu k rasti obsega BDP prispeval 3,3 odstotne točke.

Skupna dodana vrednost je bila v četrtem četrtletju 2012 za 2,8 odstotka manjša kot pred letom, od tega v predelovalnih dejavnostih za 0,8 odstotka, v skupini dejavnosti trgovine, prometa in gostinstva za 3,6 odstotka, v skupini dejavnosti javne uprave, izobraževanja in zdravstva za 1,2 odstotka.

STA


Najbolj brano