Hud diplomatski udarec za Palestino

Izrael je danes izrazil zadovoljstvo ob izidu glasovanja v Varnostnem svetu ZN o resoluciji o določitvi roka za palestinsko državnost. Predlog resolucije je namreč dobil le osem glasov podpore.

Palestinci so  opozorili, da se bodo v primeru zavrnitve resolucije skušali pridružiti mednarodnim organizacijam, med drugim Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), pred katerim bi lahko sprožili postopke proti predstavnikom izraelskih oblasti zaradi
Palestinci so opozorili, da se bodo v primeru zavrnitve resolucije skušali pridružiti mednarodnim organizacijam, med drugim Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), pred katerim bi lahko sprožili postopke proti predstavnikom izraelskih oblasti zaradi 

JERUZALEM, RAMALA> Palestinsko vodstvo bo po neuspehu danes razpravljalo o prihodnjih korakih v prizadevanjih za vzpostavitev lastne države.

“Vsak Izraelec, ki si želi mir z našimi sosedi, je lahko le zadovoljen z izidom tega glasovanja,” je izjavil namestnik izraelskega zunanjega ministra Cahi Hanegbi. “To je udarec prizadevanjem (palestinskega predsednika) Mahmuda Abasa, da bi nas osramotil in osamil,” je dodal.

Tik pred zdajci sta si premislili Nigerija in Ruanda

Izraelski zunanji minister Avigdor Liberman je izjavil, da Palestinci s poskusi, da bi državnost dosegli z enostranskimi koraki v ZN, ne bodo dosegli nič. “Iz neuspeha glasovanja v Varnostnem svetu bi se morali Palestinci naučiti, da s siljenjem Izraela v enostranske postopke ne bodo dosegli nič - kvečjemu nasprotno,” je poudaril v sporočilu za javnost. Ob tem je bil kritičen do držav, ki so podprle resolucijo, predvsem “nekaterih evropskih držav”.

Za resolucijo so glasovali Francija, Rusija, Kitajska, Čad, Čile, Jordanija, Argentina in Luksemburg. Proti sta bili ZDA in Avstralija, vzdržale pa so se Velika Britanija, Litva, Nigerija, Južna Koreja in Ruanda.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bil takšen iztek glasovanja hud diplomatski udarec Palestincem. Ti so namreč računali na vsaj devet glasov podpore, saj bi to ZDA prisililo v veto in bi pomenilo nekakšno simbolično zmago zanje. Načrti naj bi se jim podrli, ko sta si tik pred zdajci premislili Nigerija in Ruanda.

Omenjenima afriškima državama se je za torkov vzdržan glas danes posebej zahvalil izraelski premier Benjamin Netanjahu, češ da sta bili odločilen jeziček na tehtnici.

Palestinsko vodstvo se bo po neuspehu v Varnostnem svetu ZN danes zbralo na izrednem sestanku, na katerem bodo razpravljali o prihodnjih korakih. Predsednik Mahmud Abas se bo z najvišjimi predstavniki palestinskih oblasti sestal ob 17.30 po srednjeevropskem času, svoje načrte pa naj bi predstavil v govoru, ki ga bo prenašala palestinska televizija.

Palestina se bo skušala pridružiti mednarodnim organizacijam

Palestinci so sicer že opozorili, da se bodo v primeru zavrnitve resolucije skušali pridružiti mednarodnim organizacijam, med drugim Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), pred katerim bi lahko sprožili postopke proti predstavnikom izraelskih oblasti zaradi vojnih zločinov na okupiranih palestinskih ozemljih. Abas naj bi tako po poročanju AFP, ki se sklicuje na neimenovane visoke palestinske vire, že danes podpisal Rimski statut in 15 drugih mednarodnih konvencij.

Prvi ogorčeni odzivi palestinske strani na torkovo glasovanje so že prišli. Visok predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Hanan Ašravi ga je označil kot “nezaslišano sramotnega”. Državam, ki so se vzdržale, je očital, da jim manjka politične volje za ukrepanje proti Izraelu v skladu z vladavino prava v svetu in mednarodnim humanitarnim pravom.

Palestinsko gibanje Hamas je medtem odgovornost za torkov poraz pripisalo Abasu in zahtevalo, da popravi svoje napake ter uresniči grožnje o ustavitvi varnostnega sodelovanja z Izraelom in o pristopu k ICC.

Mogherinijeva: Cilj je celovit mirovni sporazum

Rusija je izrazila obžalovanje zaradi zavrnitve resolucije in jo je označila za strateško napako. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je ob tem ZDA obtožil, da so monopolizirale mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci in da so pogovore pripeljala v slepo ulico.

Tudi generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi je izrazil obžalovanje in je kritiziral afriški državi, ki sta se vzdržali. Obljubil je, da se bo “intenzivna arabska diplomatska aktivnost” v podporo palestinskim ciljem nadaljevala.

EU po drugi strani meni, da je glasovanje v Varnostnem svetu znova potrdilo nujnost obnove pogajanj med sprtima stranema. “Naš skupen cilj je doseči celovit mirovni sporazum, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav,” je v sporočilu za javnost poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini. Obe strani je pozvala, naj se vzdržita vseh dejanj, ki bi spodkopala ta cilj.

STA


Najbolj brano