“Za nas je praznik tekma”

“Kljub prazničnim dnem smo povsem osredotočeni na delo. Za to smo garali junija v kvalifikacijah in dobro vemo, kaj nam lahko prinese to svetovno prvenstvo. Za vrhunske športnike pač ni praznikov,” pravi član slovenske rokometne reprezentance Dean Bombač.

Dean Bombač in Boris Denič Foto: Simon Maljevac
Dean Bombač in Boris Denič Foto: Simon Maljevac

CELJE > Praznični dnevi so koprskemu rokometašu Deanu Bombaču zapolnjeni s treningi, saj se že 15. januarja v Dohi začne svetovno prvenstvo, na katero se bo slovenska reprezentanca odpravila z visokimi cilji. Pod vodstvom Borisa Deniča je januarja 2013 v Španiji osvojila četrto mesto, glavni cilj na vrhuncu nove reprezentančne sezone pa bo osvojitev mesta, ki ohranja možnosti za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016. Uspešna polsezona v dresu madžarskega Szegeda daje 25-letnemu Dekiju dodatno motivacijo v uvodnem delu pripravljalnega ciklusa, ki ga je slovenska izbrana vrsta sklenila minuli vikend v Celju.

> Kakšna spoznanja sta vam prinesli prvi pripravljalni tekmi proti Egiptu in Alžiriji?

“Tudi takšne tekme proti bolj eksotičnim reprezentancam so dobrodošle. V tem delu priprav je najbolj pomembno, da ne pride do poškodb. Nismo najbolj navajeni igranja proti tako globokim obrambam, tako da nam bodo te izkušnje morda prišle prav v prihodnosti. Dokazali smo, da smo individualno precej močnejši od tekmecev, tako da smo se v glavnem osredotočili na našo igro.”

> Se je v teh prazničnih dneh težje osredotočiti na naporne treninge?

“Kljub praznikom smo povsem osredotočeni na delo. Za uvrstitev na svetovno prvenstvo smo garali junija v kvalifikacijah in dobro vemo, kaj nam lahko prinese to tekmovanje. Za vrhunske športnike pač ni praznikov. Za nas je praznik tekma. Radi treniramo in igramo tekme, tako da s tem nimamo nobenih težav.”

> Ali že nestrpno pričakujete, da se v prvih januarskih dneh zberete v popolni zasedbi?

“Seveda si vsi skupaj s strokovnim štabom na čelu želimo, da lahko treniramo v popolni zasedbi. Po nekaj dneh treninga nas čaka močan turnir na Danskem, kjer bodo poleg nas in domačinov nastopili še Švedi in Islandci, tako da bo to odličen test pred pričetkom svetovnega prvenstva. Proti tako močnim tekmecem bomo spoznali, kje smo v smislu igre in kaj je potrebno še popraviti.”

> Pričakujete, da boste dobili priložnost samo kot organizator igre ali morda tudi na položaju levega zunanjega?

“Vsekakor sem pripravljen zaigrati tudi na položaju levega zunanjega, vendar pa bom na tem položaju bržkone igral le na pripravljalnih tekmah, saj se nam kmalu pridružita tudi Miladin Kozlina in Sebastjan Skube, ki sta ob Klemnu Cehtetu nosilca na tem položaju. Če bo potrebno, pa bom seveda priskočil na pomoč.”

> Bi lahko na končni razplet vplivala tudi specifična klima v Katarju?

“To bo zagotovo eden od faktorjev, še posebej zato, ker smo trenutno bolj vajeni zimskih temperatur. Konec koncev pa bodo razmere enake za vse in upam, da se bomo hitro prilagodili. Na srečo sem v preteklosti že dopustoval na podobnih eksotičnih lokacijah, tako da zaradi tega ne pričakujem večjih težav. Najbolj pomembne bodo razmere v dvoranah.”

> Bo napad na uvrstitev v Rio glavni cilj slovenske reprezentance?

“Uvrstitev na olimpijske igre je prvi cilj te reprezentance, pa naj bo to neposredno ali pa prek dodatnih kvalifikacij. Seveda nameravamo na svetovnem prvenstvu napadati najvišja mesta, vendar o tem v tem trenutku še ne razglabljamo preveč.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano