Župan Bossman bo še letos dobil nov avto

Koprski in piranski župan imata službenega voznika, izolski in ankaranski se vozita sama. Boris Popovič in Peter Bossman vozita audija, Igor Kolenc hibridno toyoto, medtem ko le Gregor Strmčnik nima službenega vozila in si ga tudi ne namerava kupiti.

Piranski župan se pelje v dvanajst let starem audiju, vendar 
bo kmalu dobil nov avto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Piranski župan se pelje v dvanajst let starem audiju, vendar bo kmalu dobil nov avto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Pred kratkim je koprska občina, tako kot vsako leto, objavila javni razpis, s katerim izbira vzdrževalca službenih vozil in obenem voznika občinskih uslužbencev. Te naloge že vrsto let opravlja Darko Peljhan iz podjetja MPI, ali bo izbran tudi tokrat, pa bo znano kmalu.

V občinskem voznem parku je enajst vozil, namenjenih občinskemu inšpektoratu, med njimi sta dva kombija, dva osebna avtomobila in sedem motornih koles. Občinski uslužbenci lahko vozijo 14 vozil in eno motorno kolo. Nekatera je občina kupila, nekatera pa najela pri Trgo ABC, Porsche Koper in Porsche Slovenija.

Župan Boris Popovič lahko vozi vsa službena vozila, na podlagi pogodbe o oddaji službenih vozil v zasebne namene pa večinoma uporablja dve leti starega audija A6 allroad quattro in citroena c-zero tendence, ki je dopolnil štiri leta. Na naše vprašanje, ali bodo letos obnovili vozni park, pa so nam iz občine poslali zgolj odgovor, da ga bodo obnovili v skladu s proračunskimi zmožnostmi. Natančnejšega odgovora nismo dobili.

Hibridi v izolskem avtoparku

V izolskem občinskem voznem parku imajo pet vozil - štiri hibridne toyote, ki jih uporabljajo župan, občinski uslužbenci in tudi vodstva krajevnih skupnosti. Občinski redarji uporabljajo samo en avtomobil, in sicer citroen berlingo. Na vprašanje, kako to, da župan Igor Kolenc nima službenega voznika, Kristina Zelič iz njegovega urada odgovarja, da ima veljaven vozniški izpit in službenega voznika ne potrebuje.

“V povprečju uporablja vsako službeno vozilo deset zaposlenih,” dodaja Luca Stančič Kodarin iz izolske občine. Avtopark vzdržuje avtocenter Jereb, tam je občina tudi najela vsa vozila. Parkirajo jih v garažni hiši pod Zdravstvenim domom Izola.

Letos poteče najemna pogodba za toyoto prius, zato so že naročili novo vozilo iste znamke. Redarji pa bodo namesto berlinga dobili vw caddyja. “Razmišljamo o najemu še enega manjšega vozila, saj naše avtomobile po potrebi posojamo tudi izolskemu Rdečemu križu in Turističnemu združenju Izola,” še pravijo v izolski občini.

Bossman bo dobil nov avto

Piranski župan Peter Bossman vozi audija A8 TDI quattro. Avto je star dvanajst let, vendar zanj “lepo skrbimo, zato je še vedno v dobrem stanju,” pravi Slavica Tucakov iz piranske občine. Župana Bossmana na službene poti vozi sodelavec, ki je zaposlen kot delovodja v uradu za splošne zadeve. Ta delavec poleg pooblaščenega servisa vzdržuje tudi občinski vozni park.

Vozila so parkirana na parkirišču na Fornačah in v garažni hiši Arze. Poleg županovega audija so v občinskem avtoparku štiri vozila namenjena občinskim uslužbencem, štiri vozila redarjem, eno službi za zaščito in reševanje, še eno pa tehnični službi.

Vsa vozila so v lasti občine; ta namerava letos kupiti dve novi vozili, med njimi eno za protokolarne namene. Ne glede na to, da je stari audi dobro ohranjen, bo župan Bossman kmalu sedel v novega. Za obe vozili naj bi po proračunu porabiti 30.000 evrov.

V Ankaranu vozijo svoje avtomobile

“V občini Ankaran nimamo službenih vozil in nam niti na pamet ne pride, da bi jih kupili, ker jih ne potrebujemo,” je odločen Gregor Strmčnik, ankaranski župan. Prepričan je, da so reprezentančni stroški, opredeljeni v občinskih proračunih, pa tudi službeni telefoni in službeni avtomobili le mehanizmi izčrpavanja javnega denarja. “S tem si javni uslužbenci izplačajo tudi za eno plačo bonitet. Nam se to upira,” dodaja Strmčnik.

Ko se zaradi službe približno trikrat mesečno napoti v Ljubljano, se pelje s svojim zasebnim vozilom, osem let starim jeepom cherokeejem, izplača pa si kilometrino, in sicer po tarifi, določeni za javne uslužbence.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano