Ajdovska burja v Avstriji

Avstrija sicer ni obljubljena kolesarska dežela, a je v pretekli sezoni ponudila veliko razlogov za zadovoljstvo tudi primorskemu zastopstvu v ekipi Amplatz. Ena najvidnejših vlog je tako pripadla tudi Ajdovcu Andiju Bajcu, ki je dobil skupni seštevek avstrijskega pokala.

Andi Bajc je letos lahko zmagoslavno dvignil roke v zrak.
Andi Bajc je letos lahko zmagoslavno dvignil roke v zrak. 

AJDOVŠČINA > Kar se je lani izmuznilo njegovemu klubskemu kolegu, Idrijčanu Janu Tratniku, je letos uspelo Andiju Bajcu, še enemu v nizu kolesarjev, ki so tlakovali uspešno športno pot v novogoriškem klubu. Ljubljanska Radenska, Turčija ter dvakratno pripravljalno tekmovalno izhodišče na Novi Zelandiji so bile njegove naslednje kolesarske postaje, preden je pristal v avstrijski ekipi, za katero 27-letni Ajdovec vrti pedala že tretjo sezono. Vrata mali primorski koloniji v Amplatzu pa je že leta 2012 odprl še en Idrijčan Dejan Bajt, ki sta se mu v naslednjih sezonah pridružila Bajc in Tratnik.

Cenijo slovensko znanje

Slovenska oziroma primorska zastopanost je močna tudi v spremljevalnem osebju. Janov brat Jure Tratnik je maser, mehanik v avstrijski ekipi pa je še en nekdanji kolesar novogoriškega kluba Vid Jejčič. Vlogo športnega direktorja opravlja v kolesarskih krogih dejavni Kamničan Luka Žele, ki je treniral tudi Tanjo Žakelj in Luko Mezgeca v gorskokolesarskem obdobju.

Slovenska naveza očitno prinaša rezultate. Letos je Tratnik osvojil zeleno majico najboljšega po točkah na tradicionalni dirki po Avstriji, kjer se je z vidnimi etapnimi uvrstitvami izkazal tudi Bajc. Slednji je nizal vrhunske uvrstitve v točkovanju desetih enodnevnih dirk avstrijskega pokala. Za povrh je septembra slavnostno dvignil roke v zrak še na zadnji letošnji tekmovalni postaji in tako potrdil zmago v skupnem seštevku ter se kot prvi slovenski kolesar vpisal na seznam najboljših v tem tekmovanju.

“Skupna zmaga mi pomeni veliko. Dosegel sem jo z rezultatsko stanovitnostjo skozi vso sezono, a tudi z nepogrešljivim prispevkom klubskih kolegov. Ravno tako sem ponosen na ekipno zmago v avstrijskem pokalu,” je povedal Bajc, ki prisega na kolesarsko raznovrstnost in razgibane terene, pa tudi na dež, mraz ter seveda veter oziroma burjo. Zahtevne vremenske in cestne razmere mu ne pridejo do živega, pravzaprav so njegova primerjalna prednost. V Ajdovščini in primorski okolici ima dovolj razgibanih terenov, vremenske okoliščine pa so povečini prav tako ugodne za vadbo, zato se k severnim sosedom - tako kot klubski kolegi iz Slovenije - praviloma odpravlja le na tekme.

Mlajša mladinka novogoriškega kluba Meblo Jogi Katja Kerpan medtem še naprej niza lepe dosežke na dirkah v Italiji. V nedeljo je z naskokom ugnala vso domačo konkurenco na 12. izvedbi dirke za pokal Cesano Maderno blizu Milana.

Amplatz, olimpijec z velikimi cilji

Zgodba avstrijskega moštva, ki ima svoj sedež blizu Dunaja, je posebej zanimiva. Ekipa ima naziv po glavnem podporniku, Erichu Amplatzu. Nekdanji avstrijski olimpijec v namiznem tenisu je svoj poslovni uspeh ustvaril s športnim ribolovom na Muri, ambiciozne projekte pa naj bi imel tudi s kolesarskim klubom, ki sodi v tretji jakostni rang, v razred kontinentalnih ekip, tako kot novomeška Adria Mobil. ”Načrt je, da bi se klub povzpel še stopničko više in bi se lahko v dveh, treh letih s povabilom prirediteljev udeležili močnejših in odmevnejših dirk, kot je denimo Giro. Že v prihodnji sezoni pa si želimo tekmovati tudi na dirkah po Sloveniji in Hrvaški. Klub je sicer organizacijsko preskrbljen in razvojno naravnan, vodilni so prav tako zadovoljni s slovenskim deležem, zato vsi ostajamo v Avstriji,” je Bajc potrdil, da bo Amplatz tudi v prihodnji sezoni ohranil močan primorski pridih. Letos pa ga 11. oktobra v Podsmreki čaka še tradicionalni tekmovalni zaključek na slovenskih cestah.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano