Tolminci na avtocesto, Ljubljančani v Čadrg

Če morajo Tolminci pri preverjanju vozniškega znanja voziti po avtocesti, pa naj tudi Ljubljančani vozijo denimo po strmih cestah v Posočju. Treba se je naučiti vožnje po različnih cestah, ni pa dopustna diskriminacija, da eni lahko opravijo vozniški izpit pred vrati, drugi pa se morajo voziti daleč na izobraževanje in preverjanje, kar je povezano z dodatnimi stroški in izgubo časa.

Če morajo Tolminci pri preverjanju vozniškega znanja voziti 
po avtocesti, pa naj tudi Ljubljančani vozijo denimo po strmih 
cestah v Posočju.  Foto: Neva Blazetič
Če morajo Tolminci pri preverjanju vozniškega znanja voziti po avtocesti, pa naj tudi Ljubljančani vozijo denimo po strmih cestah v Posočju.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Tako menijo v Posočju, kjer se mora mladina voziti na teoretično in praktično usposabljanje in na vozniške izpite v Novo Gorico. In to ne le iz Tolmina, temveč iz še bolj oddaljenega Kobarida, Bovca, Trente ... Zato so svetniki na zadnji seji občinskega sveta potrdili sklep, da se Občina Tolmin pridružuje vloženi zahtevi za presojo ustavnosti in zakonitosti Pravilnika o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil.

Možnost opravljanja vozniškega izpita je v Tolminu, kar pomeni za celo Posočje, usahnila pred enim letom po sprejemu novega pravilnika o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita. S tem v Tolminu tudi niso več opravljali teoretičnega poučevanja.

Občina Tolmin se je takoj povezala s še nekaterimi občinami v podobnem položaju. Skupaj so poskušali ugotoviti razloge, zakaj so ukinili možnost opravljanja praktičnega pouka in preverjanja. Kot je znano, naj bi bili argumenti agencije v tem, da na teh območjih ni avtocest, krožnih križišč z dvopasovnim prometom, morda celo ni krožnih križišč in kolesarskih stez. Ta zahteva pa nima podlage v Pravilniku o izpitnih centrih in pravilniku o vozniškem izpitu, saj takih zahtev ne vsebujeta, ugotavljajo v Občini Tolmin. Dodajajo, da imajo semaforizirano in krožno križišče ter kolesarske steze.

Po mnogih sestankih z agencijo so le dosegli razveljavitev in sprejem novega pravilnika, ki je začel veljati sredi avgusta. “Menili smo, da se s tem ponovno odpirajo možnosti za izobraževanje in opravljanje izpitov v Tolminu. Toda agencija vztraja pri preverjanju znanja vožnje po avtocestah in vseh ostalih elementih. Po njenem mnenju se izpit lahko začne in konča v Tolminu le pod pogojem, da izpitna vožnja zajame tudi vse ostale elemente. V praksi to pomeni, da bi se vozniški izpit ali vsaj njegov večji del opravljal v Novi Gorici, kar ima za posledico, da bi se tudi priprava z vozniški izpit še vedno opravljala tam,” pojasnjuje direktor občinske uprave Davor Simčič.

Vsi podpirajo čim večje znanje vožnje v prometu v vseh okoliščinah. “Vsega se je treba naučiti. Vožnjo po avtocesti bi lahko prakticirali med daljšimi učnimi termini, na poti v center Vransko. Ni pa treba, da je vožnja po avtocesti nujna pri preverjanju znanja. Saj tudi ponoči ne delamo izpita, torej ne preverijo našega znanja nočne vožnje. Če morajo ljudje iz Posočja pri opravljanju izpita obvezno voziti po avtocesti, naj pa še Ljubljančani obvezno vozijo po cesti proti Čadrgu ali pa kakšni drugi strmi cesti nad prepadi,” je slikovito primerjal svetnik SDS Dani Oblak.NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano