Nagrado kresnik je prejel Miha Mazzini

Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta je na ljubljanskem Rožniku nocoj prejel Miha Mazzini za roman Otroštvo. Mazzini v avtobiografskem romanu v izmišljenih slikah, kot ga izvrstno opredeli, podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega, zapostavljenega otroka, je svojo odločitev utemeljila žirija.

Miha Mazzini Foto: STA
Miha Mazzini Foto: STA

LJUBLJANA > Občuteno, tudi nepatetično in nemoralizatorsko demitizira otroštvo kot zlato dobo življenja, hkrati pa izpostavi temeljno formativno vlogo, ki jo ima v življenju posameznika, je žirija še zapisala v utemeljitvi.

Žirija, ki ji je predsedoval profesor z oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Tone Smolej, je Otroštvo tudi označila za Mazzinijevo zrelo delo.

Pisatelj, kolumnist in scenarist Mazzini je bil med deseterico za kresnika leta 2011 z Nemško loterijo, leta 2014 s Palomo negro in lani z Izbrisano.

Za nagrado so bili letos poleg Mazzinija nominirani še Gabriela Babnik z romanom Intimno, Štefan Kardoš z Veter in odmev, Mirt Komel s Pianistovim dotikom in Nataša Sukič z romanom Piknik.

STA


Najbolj brano