V lovu na španski prestol

Danes bomo na evropskem prvenstvu dobili še preostala četrtfinalista. Če je Anglija drevi proti Islandiji izrazit favorit, pa naj bi popoldanski obračun Španije in Italije ponudil precej več negotovosti.

Italijanska reprezentanca bo poskušala prekiniti špansko 
prevlado v medsebojnih dvobojih  zadnjega obdobja.
Italijanska reprezentanca bo poskušala prekiniti špansko prevlado v medsebojnih dvobojih zadnjega obdobja. 

ST. DENIS > Jasno je, da ne bomo spremljali tako enosmernega dvoboja kot pred štirimi leti na evropskem prvenstvu, ko sta se tradicionalna tekmeca soočila v finalu, ki so ga Španci dobili kar s 4:0. To je tudi najbolj prepričljiv finalni izid v zgodovini EP.

Precej bolj verjetno je, da bi se ponovil scenarij izpred osmih let. Takrat sta se moštvi prav tako pomerili v prvem izločilnem dvoboju, ki je v prejšnjem tekmovalnem sistemu pomenil četrtfinale. Po rednem delu in podaljških se mreži nista zatresli. Odločitev je padla po enajstmetrovkah, napredovanja pa so se veselili Španci, ki so prav na EP v Avstriji in Švici začeli svojo nogometno prevlado. Prestol so jim prepustili prav Italijani, ki so se leta 2006 okronali z naslovom svetovnega prvaka.

Zadnji dvoboj osmine finala na evropskem prvenstvu med Anglijo in Islandijo v Nici bo pripadel slovenski sodniški ekipi na čelu s Koprčanom Damirjem Skomino, ki bo delil pravico še na tretji temi zaključnega turnirja v Franciji. Angleži so seveda izraziti favoriti, a Islandci nimajo česa izgubiti. Že doslej pa so opravili veliko. Kot novinci so se prebili v izločilne boje, pri čemer v skupinskih tekmah sploh še niso doživeli poraza.

Pestra zgodovina

Reprezentanci sta od medsebojnega obračuna na Dunaju doživeli precej sprememb. Občutnejše so se zgodile na italijanski strani, kjer je ob vratarju Luigiju Buffonu stalnica tudi Daniele de Rossi. Pri Špancih pa nosilne oziroma vidne vloge osem let pozneje v Franciji še vedno pripadajo Sergiu Ramosu, Andresu Iniesti in Davidu Silvi. Med prvokategornike lahko prištejemo tudi Cesca Fabregasa. Glavna sprememba se je zgodila v vratih, kjer je Ikerja Cassilasa zamenjal David de Gea. Druga sta tudi selektorja.

Na klopi je zmagovito štafetno palico od Luisa Aragonesa prevzel Vicente Del Bosque, italijansko klop pa je moral zapustiti Roberto Donadoni. Vrnitev Marcella Lippija ni bila uspešna, zato pa je Italijo v zaključne boje na EP popeljal Cesare Prandelli. Pred štirimi leti sta se Italija in Španija na prvenstvu stare celine pomerili kar dvakrat. V prvem krogu skupinskega dela ni bilo zmagovalca. Tekmeca sta se razšla z izidom 1:1. Za Italijo je zadel Antonio di Natale, ki je kot zadnji načel mrežo Špancev na EP, preden je to v tretjem krogu skupinskega dela v Franciji uspelo Hrvatom oziroma Nikoli Kaliniću. Španija je po dveh zmagah doživela poraz, ki jo je potisnil v spodnji del žreba in v obračun z Italijo. Naši zahodni sosedje so ubrali podobno pot, a s pomembno ločnico. Italija je že po dveh zmagah imela prvo mesto v žepu in se je Ircem zoperstavila z rezervno postavo, ki je prejela prvi italijanski gol na letošnjem EP.

Morata in BBC

Danes bo spet v igri udarna zasedba, kjer bo italijanski selektor Antonio Conte pogrešal vsestranskega soimenjaka Antonia Candrevo. Pred Buffonom pa bo vnovič lahko stavil na preverjeno Juventusovo obrambo z Andreo Barzaglijem-Leonardom Bonuccijem in Giorgiom Chiellinijem. Trojica je dobila celo vzdevek BBC po vzoru udarnega Realovega napada, v katerem so Gareth Bale, Karim Benzema in Cristiano Ronaldo. Prav zanimivo bo videti, kako bo Juventusova obramba opravila z zdaj že nekdanjim soigralcem Alvarom Morato, ki se vrača k Realu. S tremi goli si španski napadalec deli prvo mesto na lestvici najboljših strelcev letošnjega EP prav z Balom.

Hrvati so pokazali, kako priti do španskega skalpa, za Italijane pa je morda še bolj poučna zgodba Čila, ki je pred dvema letoma v skupinskem delu svetovnega prvenstva branilce naslova razorožil z agresivnostjo in intenzivnostjo. Omenjeni značilnosti naj bi ob pregovorni taktični disciplini sodili tudi v genski zapis Contejeve Italije, ki stavi seveda tudi na hitre in učinkovite prehode v protinapad. Posest žoge bo gotovo na strani Špancev, a morda še pomembnejša bosta svežina in zbranost. Tovrstne dvoboje praviloma odloči ena napaka ali mojstrska poteza posameznika, morda celo enajstmetrovka.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano