Izdelali načrt pripravljenosti na pojav zike v Sloveniji

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdelal načrt pripravljenosti na pojav virusa zika v Sloveniji. V njem so zbrana navodila in priporočila za spremljanje pojava virusa, izmenjavo informacij v okviru strokovne javnosti, obravnavo bolnikov, zagotavljanje diagnostike okužb ter priporočila za preprečevanje širjenja z obolelega na okolico. Podatke bodo še dopolnjevali.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdelal načrt pripravljenosti na pojav virusa zika v Sloveniji. Foto: STA
Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdelal načrt pripravljenosti na pojav virusa zika v Sloveniji. Foto: STA

LJUBLJANA > Na spletnih straneh NIJZ piše, da so se za izdelavo načrta v skladu s priporočili Evropskega centra za nadzor bolezni odločili kljub nizki verjetnosti, da se bo virus razširil v slovenskih lokalnih okoljih. Ob pripravi načrta so strnili znanje različnih strok z namenom, da ob podpori odločevalcev in regulatornih organov pripravijo načrt ukrepov s ciljem zmanjšati vpliv virusa na zdravje prebivalcev Slovenije.

“Ključno za preprečevanje širjenja je zgodnja prepoznava bolnika, prijava in svetovanje z namenom zmanjšanja možnosti za prenos na komarje (predvsem v mesecih, ko so komarji aktivni) in zmanjšane možnosti spolnega prenosa, predvsem prenosa na nosečo partnerico,” so zapisali na NIJZ.

Pomemben element načrta je po njihovih besedah zagotavljanje varnosti krvi, komponent krvi, tkiv in organov, saj obstaja možnost prenosa preko substanc človeškega izvora. Osebe, ki se vrnejo z območij, kjer se virus pojavlja, ne morejo darovati krvi vsaj še 28 dni po vrnitvi.

V načrtu so opisana tudi izhodišča za pripravo spremljanja komarjev s poudarkom na tujerodnih komarjih in pristope k zatiranju komarjev z biocidnimi sredstvi, ki jih lahko uporabljamo v zunanjem okolju. “Slovenija se zaveda pomena varovanja okolja, zato ni naklonjena uporabi sredstev za zatiranje komarjev razen v izjemnih primerih, kjer obstaja nevarnost, da se bo bolezen razširila preko lokalnih komarjev na prebivalstvo in ogrozila javno zdravje,” so navedli na NIJZ.

Na NIJZ so poudarili, da načrt pripravljenosti na pojav zike v Sloveniji ni dokončen dokument, saj se vedenja in spoznanja nenehno dopolnjujejo. Nova spoznanja bodo preučili, jih dodali spletnim informacijam za splošno in strokovno javnost ter posodobili načrt, so zapisali.

STA


Najbolj brano