S pristankom ameriških lovcev F-16 potrdili usposobljenost cerkljanskega letališča

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki sta danes pristali ameriški lovski letali F-16. S pristankom sta potrdili uspešnost njegove prenove in njegovo usposobljenost ter hkrati usposobljenost letališkega osebja za sodelovanje v najzahtevnejših Natovih operacijah. Približno 66 milijonov evrov vredno prenovo letališča bodo kmalu končali.

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki sta danes pristali 
ameriški lovski letali F-16. S tem sta potrdili uspešnost 
prenove letališča in  usposobljenost letališkega osebja za 
sodelovanje v najzahtevnejših Natovih operacijah.    Foto: STA
Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki sta danes pristali ameriški lovski letali F-16. S tem sta potrdili uspešnost prenove letališča in usposobljenost letališkega osebja za sodelovanje v najzahtevnejših Natovih operacijah.  Foto: STA

CERKLJE OB KRKI > Vodja projekta naložb na letališču Cerklje ob Krki Jožef Lacko z ministrstva za obrambo je ob prihodu letal povedal, da so z njunim pristankom dokazali, da je cerkljansko letališče spodobno najzahtevnejšega delovanja.

Njegova prenova je v večji meri končana, zanj imajo zagotovljeno vso tehnično dokumentacijo, urejujejo še zadnja pisarniška dela in končujejo zadnje logistične projekte, med katerimi je navedel skladišče goriva in sistem za ustavljanje letal, kot so lovci F-16.

Lacko je dejal, da so letališče uspeli prenoviti in opremiti z manj denarja, kot so sprva načrtovali. Naložbo so namreč ocenili na 80 milijonov evrov, od česar bi polovico denarja prispevala zveza Nato. Med prenovo jim je slovenski delež uspelo znižati na 26 milijonov evrov, zveza Nato pa je na koncu prispevala nekaj več kot 40 milijonov evrov.

Po oceni Lacka so s prenovo dosegli zastavljene cilje. Na letališču je po novem možno vzletanje in pristajanje tako podnevi kot ponoči ter ob slabši vidnosti. Opremljeno je z vso potrebno sodobno elektronsko in drugo opremo, letalom pa omogoča vso tehnično ter oskrbovalno podporo. S tem se bo po napovedih Lacka nekoliko povečal letalski promet v Cerkljah ob Krki.

Današnja pristanka si je ogledal tudi ameriški generalmajor H. Michael Edwards, ki je pilotiral prvo letalo F-16, ki je leta 1997 pristalo na slovenskih tleh oziroma na brniškem letališču, in poveljnik obeh danes pristalih letal ter njunih pilotov.

Kot je dejal, zelo ceni slovenske napore za prenovo in usposobitev cerkljanskega letališča, ki je pomembno ne samo za Slovenijo temveč tudi za zvezo Nato in ZDA. Daje jim namreč možnost dodatnega operativnega delovanja. Šlo pa je za dolgoletni projekt, ki se ga ob njegovem zaključku še posebej veselijo.

Pristanek lovcev F-16 v Cerkljah ob Krki, ki sta vzletela na Madžarskem, drugače pa prihajata iz letalske baze v ameriškem Koloradu, je Edwards označil tudi za svojo osebno nagrado.

STA


Najbolj brano