Večerno pivo na terasi je že nekaj posebnega

Angela Lampe je mama, ki živi v Pradah in je januarja letos postala Osebnost Primorske. Takrat je samo sebe opisala kot posebno mamo za posebne namene. Posebna mama je postala, ko je pred skoraj 29 leti rodila Tadeja.

Angela Lampe Foto: Ilona Dolenc
Angela Lampe Foto: Ilona Dolenc

S prihodom poletja sta z možem Viktorjem v svoj običajen vsakodnevni ritem vključila tudi kopanje na edini istrski plaži, ki je namenjena “posebnim” otrokom in odraslim. Pod Dom dva topola v Izoli se vsako jutro pripeljeta in ko sonce premočno zažari, odpeljeta. Tam Tadej dobi pomočnika in poseben voziček, s katerim lahko okusi svežino morja, Angela in mož pa lahko pokramljata s starši, ki jih tarejo sorodne težave in pogledi na svet. Da bi tam brala knjigo ali se brezskrbno prepustila sončnim žarkom, je popolna utopija.

“To je naša plaža, ko je Tadej doma. Pred nekaj dnevi sva z možen celo sama užila tridnevne počitnice v Poreču. Četudi sta naju spremljala dež in burja, sva si nekoliko spočila,” spomin na tistih nekaj dni, ko je lahko sina prepustila v varstvo strokovnjakom v Stari Gori, obudi Angela Lampe.

Medtem ko lahko “normalni” starši svoje zdrave otroke pošljejo na počitnice tudi k nonotom, na poletne tabore ali pa jim celo zaupajo samostojno pot do plaže, si “posebna” starša tega luksuza ne moreta privoščiti. “Poleg tega da Tadej zahteva celodnevno oskrbo, me doma čakajo vsem dobro znana gospodinjska dela. Zvečer me običajno zmanjka že na kavču, med poskusom gledanja kakšnega filma ali nadaljevanke,” še pove. Včasih jima z možem uspe na terasi popiti pivo in pokramljati s sosedi. Noči pa so iste že dolga leta. “Sina moram na dve ali tri ure obračati med spanjem, da se mu ne naredijo preležanine. Po vseh teh letih ne potrebujem budilke, zbudi me že spremenjeno dihanje sina,” še pove.

Njena posebna pozornost pa gre tudi gradnji centra za otroke s posebnimi potrebami na Debelem rtiču. “Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je obljubilo, da bo zgrajen do konca tega leta. Morajo ga končati, da bodo lahko Tadej in njemu podobni tukaj bivali že prihodnje leto!” o pomoči, ki jo potrebujejo več kot izčrpani starši “posebnih” otrok, govori Angela Lampe. Morda se bosta takrat tudi onadva z možem končno naspala.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano