Nekoč slavni mizarji ne bodo šli v pozabo

Solkan je bil nekoč daleč naokrog znan kot kraj mizarjev, spomin na to pa vse bolj bledi. V Rezbarsko intarzijsko restavratorskem društvu Solkan so se zato odločili, da bodo s posebnimi tablicami z motivom lesoreza Jožeta Srebrniča označili hiše, kjer so nekoč bile delavnice.

Prvo tablico so postavili na Soški 31, “pri Šešetu”, kjer je društvo pred leti uredilo muzej s 
stalno razstavo. Jožko Markič napoveduje, da bo obeležij skupaj med 65 in 70.  Foto: Mitja Marussig
Prvo tablico so postavili na Soški 31, “pri Šešetu”, kjer je društvo pred leti uredilo muzej s stalno razstavo. Jožko Markič napoveduje, da bo obeležij skupaj med 65 in 70.  Foto: Mitja Marussig

SOLKAN > “Solkan je bil pred letom 1850 revna vas, takrat pa se je začelo razvijati mizarstvo kot proizvodna dejavnost. Svoj vrhunec je doživelo okrog leta 1900, ko je bilo v Solkanu približno 350 ljudi, ki so se ukvarjali s to obrtjo in so bili cenjeni in znani daleč naokrog, celo do Dalmacije in Egipta. In kaj je danes ostalo od mizarjev? Mizarska ulica, obeležje z mizarjem, ustvarjeno po lesorezu solkanskega umetnika Jožeta Srebrniča, pred nekaj leti pa smo odprli muzej. Niti ene delavnice in mizarja ni več,” razlaga predsednik Rezbarsko intarzijsko restavratorskem društvu Solkan (RIRDS) Jožko Markič.

Označilo bodo približno 70 hiš

“Vedenje, kako pomembno in razširjeno je bilo mizarstvo v Solkanu, se izgublja. Zato je nastala ideja, da bomo obeležili posamezne hiše, kjer so bile v preteklosti mizarske delavnice,” pravi Markič, ki je tudi avtor seznama vseh solkanskih mizarjev. Na njem jih je trenutno 117, a ga postopoma še dopolnjuje. Nekaterih hiš, kjer so nekoč bile delavnice, ni več, dobršen del pa se jih je ohranil, še posebej v severnem delu kraja.

Člani društva in somišljeniki so se dogovarjali z lastniki in sprva pripravili 57 tablic z motivom Srebrničevega lesoreza, ki jih je izdelal Matija Brumat, in imenom delavnice. “Nato se je javilo še kar nekaj ljudi, ki so želeli sodelovati. Skupaj bo tablic med 65 in 70,” pove Markič in doda, da je bila večina zelo vesela, da bo njihova hiša označena. Pred kratkim so označbe že začeli postavljati. Največ jih je na Šolski ulici, pa na Mizarski, Pionirski, Cesti IX. korpusa, Vojkovi, v Žabjem kraju, na trgih Marka Plenčiča in Jožeta Srebrniča ...

Video zgodba in zgibanka za praznik

V teh dneh jih še postavljajo, Miran Brumat pa ob tem snema tudi video zgodbo o dogajanju in o spominih na mizarsko preteklost. “Izdali bomo še zgibanko z zemljevidom, na katerem bo začrtana pot do obeležij in drugih zanimivosti kraja ter kratka zgodovina mizarstva v Solkanu. Vse skupaj bomo predstavili ob solkanskem prazniku,” še pojasni Markič, ki skupaj s člani RIRDS ohranja vsaj del tradicije obdelave lesa. Do 9. septembra svoje izdelke razstavljajo v Goriški knjižnici Franceta Bevka.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano