Nemška vlada potrdila zakon o “poštarjevih otrocih”

Nemška vlada je danes potrdila predlog zakona, ki od mater terja, da svoje partnerje obvestijo, če je oče njihovega otroka dejansko drug moški. Zakon o “poštarjevih otrocih”, kot so ga poimenovali mediji, bo moškim, ki so plačevali preživnino za otroke, ki dejansko niso bili njihovi, olajšal izterjavo tega neupravičeno izplačanega denarja.



Za zdaj ni jasno, kakšna kazen bi lahko doletela matere, ki 
skrivajo identiteto bioloških očetov.
Za zdaj ni jasno, kakšna kazen bi lahko doletela matere, ki skrivajo identiteto bioloških očetov. 

BERLIN > Zakon, ki mora sedaj skozi parlament, bo po besedah pravosodnega ministra Heika Maasa omogočil “ustrezno poravnavo interesov” med tako imenovanim navideznim očetom, biološkim očetom in materjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moški, ki je bil opeharjen in je moral plačevati preživnino za otroka, ki ni bil njegov, bo lahko od biološkega očeta zahteval odškodnino, a za največ obdobje do dveh let. “Navideznim očetom, ki terjajo odškodnino, moramo zagotoviti večjo pravno zaščito,” je še komentiral Maas.

Ocenil je tudi, da bi morale imeti matere pravico do molka le takrat, ko obstajajo resni razlogi, da biološkega očeta ne razkrijejo. O tem, ali so ti razlogi dovolj utemeljeni, bo odločalo sodišče.

Maas oz. pravosodno ministrstvo se je priprave zakona lotilo, potem ko je nemško sodišče februarja lani razsodilo, da mora vlada pripraviti trdnejše pravne temelje za zaščito moških, ki so bili prevarani, da so očetje.

Mnenja o tem, koliko nemških otrok raste v prepričanju, da je njihov oče nekdo, ki to dejansko sploh ni, se razhajajo. Nekatere študije govorijo o manj kot štirih odstotkih, druge o več kot desetih.

Za zdaj ni jasno, kakšna kazen bi lahko doletela matere, ki skrivajo identiteto bioloških očetov.

STA


Najbolj brano