Risi želijo v Korejo

Slovenski hokejisti se bodo v naslednjih dneh poskušali prebiti na druge zaporedne olimpijske igre. Od jutri do nedelje bo beloruska prestolnica gostila kvalifikacijski turnir, na katerem bodo poleg risov in gostiteljev tekmovali še Danci in Poljaki.

Bodo imeli slovenski hokejisti tudi v Minsku razlog za 
veselje? Foto: Arhiv Pn
Bodo imeli slovenski hokejisti tudi v Minsku razlog za veselje? Foto: Arhiv Pn

NOVA GORICA > Čeprav sta od zimskih iger v Sočiju minili dobri dve leti in pol, pa je med slovenskimi športnimi privrženci še vedno živ spomin na predstave Anžeta Kopitarja in reprezentančnih soigralcev ob Črnem morju. Na olimpijskem turnirju je mrgolelo zvezdnikov iz severnoameriške lige NHL, Slovenija pa je pustila zelo dober vtis, potem ko je premagala Slovaško in Avstrijo in se prebila v četrtfinale. Morda še večji podvig pa je pripravila na kvalifikacijskem turnirju leta 2013 v danskem Vojensu, ko si je brez novopečenega kapetana Los Angeles Kingsov priigrala vozovnico za Soči. Tekmici sta bila tudi Belorusija in Danska, ki so ju risi ugnali za krstni olimpijski nastop. Gostitelji bodo tokrat Belorusi, ki bodo z Danci glavna slovenska ovira na poti do južnokorejskega Pjong Čanga, prireditelja zimskih iger leta 2018. Olimpijsko vozovnico si bo, kot običajno, priigral le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

Papirnata favorita sta Danska in Belorusija, ki že desetletje nepretrgoma igrata v elitnem hokejskem razredu. Danci so se lani prebili v četrtfinale svetovnega prvenstva (SP), Belorusi pa so zanesljivo obstali med prvokategorniki. Z obema reprezentancama so se risi na SP pomerili leta 2015. Belorusija jih je za začetek ugnala, zmaga nad Danci ob zaključku skupinskih bojev pa je bila pirova. Slovenija se je morala posloviti od elite, s čimer je nadaljevala trend selitev med prvim in drugim razredom svetovnega hokeja. Poslovil se je tudi selektor Matjaž Kopitar, nasledil pa ga je njegov nekdanji pomočnik Nik Zupančič, ki je rise letos spet popeljal med elito.

Spored kvalifikacijskega turnirja v Minsku, jutri - Slovenija : Poljska (14), Belorusija : Danska (18); petek - Slovenija : Danska (14), Belorusija : Poljska (18); nedelja - Poljska : Danska (12), Belorusija : Slovenija (16).

Slovenska reprezentanca bo v primerjavi z letošnjim SP divizije A močnejša za Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka, kar lahko v specifičnem turnirskem sistemu pomeni jeziček na tehtnici, ni pa to nujno. Dodatno neznanko v enačbi predstavlja časovni termin kvalifikacij, ki potekajo v predsezoni. Tudi uvodnega dvoboja s Poljaki v Minsku zato ne gre jemati kot ogrevanje. Ne nazadnje so jutrišnji tekmeci risom prizadejali poraz brez hujših posledic na zadnjem SP divizije A.

ASO


Najbolj brano