Lebdeči gramofon

Inovativni lebdeči gramofon, ki ga je izdelala ekipa podjetja MAG-LEV Audio iz Šempetra pri Gorici, osvaja svet. Za svojo inovacijo so fantje v tednu dni na Kickstarterju zbrali že več kot 300.000 dolarjev, kar je bil tudi osnovni cilj. Gramofon, katerega vinilna plošča z nosilcem lebdi v zraku s pomočjo magnetne blazine, je podprlo že več kot 400 privržencev.

Član ekipe MAG-LEV Audio Sebastjan Smrtnik kaže, kako deluje gramofon. Foto: Nace Novak
Član ekipe MAG-LEV Audio Sebastjan Smrtnik kaže, kako deluje gramofon. Foto: Nace Novak

Slovenska inovacija, o kateri že pišejo svetovni mediji in ki so jo pred dnevi predstavili v Primorskem tehnološkem parku, je prepričala kupce iz Japonske, Malezije, ZDA, Mehike, Argentine, Rusije, Kitajske, pa tudi ševilne Slovence. Naslednji cilj je zbrati 400.000 dolarjev. S tem denarjem nameravajo izpiliti prototip, zastaviti proizvodnjo in poslati svoj izdelek - prvi gramofon na svetu, pri katerem nosilec plošče skupaj s ploščo lebdi - na trg.

“Prevladuje mnenje, da je vinilka izredno kakovosten medij za zvok. Poleg tega raziskave kažejo, da so vinilke letno v 20-odstotnem porastu, in smo v tem preprosto videli našo priložnost,” pravi Tomaž Pegan iz družbe Topsol, ki se je pri ustvarjanju gramofona skupaj z družbo Desnahemisfera zlilo v podjetje MAG-LEV Audio. Zamisel so dobili v studiu Desnahemisfera, ki je na Kickstarterju že uspel s kozjim rogom za kavo Goat Mug, do končnega izdelka pa jo je pripeljalo inženirsko znanje iz Topsola. Ekipo MAG-LEV Audio tvorijo Dejan Kos, Klemen Smrtnik, Damir Islamovič, Sebastjan Smrtnik, Davorin Furlan, Tomaž Pegan in Aleksander Pegan.

Preden so svojo inovacijo razglasili za edinstveno, so se prepričali, da je res tako. “Obstaja gramofon, ki lebdi zaradi magnetov, ampak ima, zato da ne uide levo ali desno, vertikalno osovino. Takšnega sistema, kakršen je naš, ki omogoča brezdotični pogon tudi na daljavo, na svetu ni.” Kako deluje? Lebdenje in natančno vrtenje krožnika nadzira programska oprema. Gramofon ima prednastavljeno ročico in gramofonsko glavo ter priključek, s katerim se lahko uporabnik poveže na avdio sistem. Uporabnik nato le še izbere najljubšo vinilno ploščo, premakne ročico in spusti gramofonsko glavo. Po koncu predvajanja gramofon sam dvigne ročico, kar vinilko obvaruje pred praskami in podaljša življenjsko dobo gramofonske glave. S pritiskom na gumb je moč izbirati hitrost predvajanja. Med prednostmi gramofona Pegan poleg njegovega futurističnega videza izpostavi še amortizacijo vibracij ter odsotnost vrtečih delov, kot so jermeni, ki bi se lahko obrabili.

Med kampanjo Kickstarter stane gramofon 880 dolarjev z dostavo kamor koli po svetu. V redni prodaji pa bo zanj treba odšteti 1390 dolarjev. Fantje imajo že načrt za izdelavo drugega modela z dražjimi komponentami, ki bo sodil v nekoliko višji cenovni razred.

ILONA DOLENC, NACE NOVAK


Najbolj brano