Član akademije Dylanov molk označil za aroganco

Priznani član Švedske kraljeve akademije, pisatelj Per Wastberg je v petek za švedsko javno televizijo SVT ocenil, da je molk ameriškega kantavtorja Boba Dylana ob prejemu Nobelove nagrade za literaturo "nevljuden in aroganten". Akademija je ta teden že naznanila, da z nagrajencem osebno niso uspeli vzpostaviti stika, zato so odnehali.

Bob Dylan se je ob razglasitvi Nobelove nagrade minuli 
četrtek zavil v molk. Tistega dne je koncertiral v Las Vegasu. Foto: Andraž Gombač
Bob Dylan se je ob razglasitvi Nobelove nagrade minuli četrtek zavil v molk. Tistega dne je koncertiral v Las Vegasu. Foto: Andraž Gombač

STOCKHOLM > Wastberg je zgrožen izjavil, da gre za situacijo, s katero se akademija še ni srečala. Se je pa že zgodilo, da je kateri od nobelovcev nagrado zavrnil. Denimo Jean-Paul Sartre leta 1964.

Bob Dylan se je ob razglasitvi Nobelove nagrade minuli četrtek zavil v molk. Tistega dne je koncertiral v Las Vegasu. Kantavtor je na odru, oblečen v sivo obleko z bisernim leskom, z značilnim raskavim glasom izvajal svoje pesmi in ignoriral ovacije občinstva ter občasne vzklike: "Nobelovec!" Koncert je sklenil s skladbo Franka Sinatre Why Try To Change Me Now?

V začetku tega tedna je akademija sporočila, da s kantavtorjem ne bo več skušala stopiti v stik. Sekretarka akademije Sara Danius je povedala, da so od njegovih sodelavcev prejeli prijazne odgovore, kljub vsemu pa ni jasno, ali bo nagrado sprejel oziroma ali se bo udeležil podelitve nagrade.

Ta bo potekala 10. decembra na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela. Letos je Nobelova nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov).

STA


Najbolj brano