Zavrgla tožbo o zavajanju zavarovancev glede zdravljenja raka

Tožilka Tanja Ahčan je zavrgla kazensko ovadbo, ki jo je ZZZS vložil proti Vzajemni in Finmart Direktu, katerih agenti so z zavajanjem in lažjo o zdravljenju raka pridobivali nove varovance. Izkazalo se je, da ključne priče, ki jih je ZZZS navedla, niso bile zaslišane, je poročalo Delo.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Agenti Finmart Direkta, ki so tržili zavarovanje za primer raka za Vzajemno, so jeseni 2014 klicali varovance in jim lagali, da se je zakonodaja spremenila, zato bo treba po novem zdravljenje raka in drugih težkih bolezni doplačevati. Zavarovanje za ta doplačila so sklepali po telefonu.

Delo je izpostavilo možni konflikt interesov tožilke Tanje Ahčan, katere življenjski sopotnik je odvetnik Marko Kosmač. Kosmač je kot odvetnik zastopal Vzajemno od leta 2007 do 2010. O njegovem sodelovanju z Vzajemno so se pogovarjali že na seji DZ leta 2009, v zapisniku katere piše, da naj bi od Vzajemne v enem letu za odvetniške storitve dobil približno 100.000 evrov.

Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se je oglasilo več zavarovancev s to izkušnjo, zato je ZZZS v imenu vseh prebivalcev vložil kazensko ovadbo. Okrožna državna tožilka Tanja Ahčan, ki se je zadevo ukvarjala, je ovadbo zavrgla, saj se med predkazenskim postopkom ni potrdila utemeljenost suma.

Po navedbah ZZZS so za zaslišanje predlagali tri osebe z imeni in priimki, ki so imele izkušnjo telefonskega sklepanja pogodb na podlagi laži. Delo poroča, da na tožilstvu niso mogli dobiti nobene informacije o tem, koga so zaslišali v predkazenskem postopku, po informacijah časnika pa ni bila zaslišana nobena od navedenih prič.

STA


Najbolj brano