Potoku naj končno naredijo strugo

Sedaj pa čakajo in čakajo samo zato, ker živijo v samostojni Sloveniji, ki se je osamosvojila zato, da bo “postala druga Švica”!

V Švici bi bil Dornberk občina, ki bi od pobranih davkov obdržala eno tretjino, drugo tretjino bi nakazala kantonu (pokrajini) Goriška (regija), tretjo pa državi Sloveniji.

Med drugim bi vsaka občina s svojimi davki samostojno urejala svoje vodotoke in poleg drugih komunalnih zadev bi samostojno poskrbela tudi za elektriko svojih občanov.

Kolikor se spomnim, smo imeli v Goriški regiji in njenih krajevnih skupnostih nekaj podobnega. Pred osamosvojitvijo smo imeli svojo vodno skupnost za povodje Soče. Za vse obrežne zidove, ki so bili hkrati ob vodotokih in ob krajevnih cestah, so v krajevnih skupnostih Dornberk, Cerkno, Grahovo ... skrbele lokalne skupnosti (krajevne in vodna) skupaj! Običajno je vsaka skupnost prispevala po eno polovico sredstev.

Veliko skupnih problemov se je rešilo tudi (udarniško) s prostovoljnim delom in s prostovoljnimi prispevki.

Sedaj, ko imamo drugačne občine, ki niso nastale iz krajevnih skupnosti (le zakaj ne?), ko nimamo več regij razen za statistiko ter mogoče še za kaj drugega (zaščito in reševanje), ko tudi pokrajin še nimamo, je vse drugače.

Le zakaj z ustavo “predvidene” pokrajine niso nastale enostavno iz bivših regij, kjer je vsaka imela svojo cestno, vodno ... skupnost? Zakaj v ustavi pokrajine niso bile imenovane (Goriška, Gorenjska ...)?

Samo zato, da ima danes naša samostojna država lahko vso “komando” nad osiromašenimi ljudmi, ki jim je bila odvzeta vsa samostojnost odločanja o njih samih.

Poglejmo, kaj smo glede lokalne samouprave imeli pod Avstrijo, pod Italijo, pod Jugoslavijo. Poglejmo, kako je to področje urejeno v Švici, ki slovi kot dežela referendumskih dni!

Enostavno preštudirajmo vse na hitro in napišimo kratek in enostaven nov člen naše ustave ter ga dajmo ali v naš parlament, ki o tem nikoli ne bo imel dvotretjinske večine ali pa na plebiscit, ki bo, če bodo člen sestavili preprosti ljudje, dobil 95-odstotno podporo!

DANIJEL MAGAJNE, Solkan


Pišite nam


Najbolj brano