Nov dom za gledališče

Pred 20 leti so v Novi Gorici predstavili idejno zasnovo bodoče gledališke hiše. Dvorana v Solkanu je bila povsem neprimerna in Primorsko dramsko gledališče je nujno potrebovalo nov oder.





Pred 20 leti je koprsko gledališče, ki so ga pred leti zaprli zaradi 
dotrajanosti, ponovno odprlo svoja vrata. “Ponovno odprtje gledališča 
pomeni za vse nas obogatitev kulturnega življenja in uspešno hitenje za 
tistimi, ki podobne objekte že imajo,” je na slovesnosti poudaril slavnostni 
govornik Janko Kosmina, predsednik koprske občinske skupščine.
Pred 20 leti je koprsko gledališče, ki so ga pred leti zaprli zaradi dotrajanosti, ponovno odprlo svoja vrata. “Ponovno odprtje gledališča pomeni za vse nas obogatitev kulturnega življenja in uspešno hitenje za tistimi, ki podobne objekte že imajo,” je na slovesnosti poudaril slavnostni govornik Janko Kosmina, predsednik koprske občinske skupščine. 

Idejno zasnovo nove novogoriške gledališke zgradbe sta pripravila mlada arhitekta Andrej Mlakar in Tomaž Mihelčič. Nastala je iz elaborata za kulturni dom, s katerim sta zmagala na natečaju leta 1979. Tedaj so se v Novi Gorici odločili za gradnjo kulturnega središča v več etapah. Kulturni dom je bil že zgrajen, knjižnica Franceta Bevka je dobila dodatne (resda začasne) prostore, pod streho je bila tudi stavba Pokrajinskega arhiva. Gledališče pa je dobilo mesto v srednje- in dolgoročnih načrtih razvoja občine, zanj se je zavzela tudi Kulturna skupnost Slovenije, ki je bila pripravljena prispevati polovico potrebnega denarja. Arhitekta sta predstavila nekaj detajlov iz idejne zasnove: gledališka zgradba bo stala na vzhodni strani Travnika pred stavbo občine, ključna prostora gledališča bosta dvorana s 400 sedeži in približno 250 kvadratnih metrov velik oder.


Najbolj brano