Prvo srečanje županj na Primorskem

Hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek je včeraj gostila forum slovenskih županj. To je bilo sedmo srečanje županj, a prvo na Primorskem.

Slovenske županje so se včeraj srečale v Hrpeljah.  V sredini (peta in šesta z leve) sta edini primorski 
županji, Alenka Štrucl Dovgan in Saša Likavec Svetelšek.  Foto: Samanta Coraci
Slovenske županje so se včeraj srečale v Hrpeljah. V sredini (peta in šesta z leve) sta edini primorski županji, Alenka Štrucl Dovgan in Saša Likavec Svetelšek.  Foto: Samanta Coraci

HRPELJE > Slovenske županje, ki so se prvič srečale decembra 2014 na pobudo županje Občine Ljutomer Olge Karba, so tokrat prvič gostovale na Primorskem. Njihova gostiteljica je bila županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, ena od sicer samo dveh primorskih županj. Drugo ima Občina Divača, kjer je pred dvema letoma vajeti občine prevzela Alenka Štrucl Dovgan.

Tema sedmega foruma županj je bila spreminjanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v nov davek na nepremičnine, o čemer jim je spregovoril Jože Novak z ministrstva za finance. Popoldne so županje obiskale hrpeljsko osnovno šolo, gasilski dom v Materiji in cerkev Sv. Martina s freskami Toneta Kralja.

In kako se hrpeljsko-kozinska županja po dveh letih znajde na položaju s pretežno moškimi kolegi? “Že ko se odločiš za kandidaturo, je treba imeti dovolj poguma, da se v to spustiš. Nimam slabih izkušenj niti s kolegicami županjami niti s kolegi župani. Na kraškem območju imamo dve županji in dva župana. Županji se včasih naglo odločiva, župana pa naju nekoliko držita nazaj,” je odgovorila Saša Likavec Svetelšek.

O usklajevanju službe in družine pa: “Biti županja je težje kot biti župan. To si lahko privoščim, ker nimam več otrok v šoli. To namreč ni delo, ki se konča v osmih ali desetih urah; zahteva veliko več, zahteva tudi sobote in nedelje. In če bi imela mlajše otroke, se mi vse skupaj ne bi izšlo.”

Županja Občine Hrpelje-Kozina, ki je bila pred izvolitvijo osem let direktorica občinske uprave, svoje uprave ni bistveno spremenila, med desetimi zaposlenimi pa so v njej štirje moški.

SAMANTA CORACI


Najbolj brano