Športnik, ki daje glas diabetikom

Kot edini Primorec letos je plaketo državnega sveta za zaslužne prostovoljke in prostovoljce včeraj prejel predsednik Društva diabetikov Nova Goriva Dominik Soban. Gre za priznanje za dolgoletno delo na več področjih.

Dominik Soban Foto: Ambrož Sardoč
Dominik Soban Foto: Ambrož Sardoč

VRTOJBA, LJUBLJANA > Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva je predsednik Državnega sveta (DS) Mitja Brvar počastil najzaslužnejše prostovoljke in prostovoljce leta. Štirinajst je vseh, eden je Primorec. Gre za 66-letnega Vrtojbenca Dominika Sobana, danes predsednika Društva diabetikov Nova Gorica.

Nagrajencu so odlikovanje dali v prvi vrsti za dolgoletno delo z osebami s sladkorno boleznijo, posebej za njihovo izobraževanje, za kar je ob svetovnem dnevu diabetesa in 60. obletnici slovenske zveze društev obolelih prejel posebno priznanje. Novogoriškemu društvu, ki danes šteje 412 članov, je zvest že 18 let in celih 16 mu tudi predseduje. Usmerjeno je v ozaveščanje sladkornih bolnikov, v zbiranje donacij za šempetrsko bolnišnico, obolelim omogoča udeležbo na delovnih terapijah, pripravlja dobrodelne akcije in sodeluje v nekaterih drugih.

Soban je že deset let član izvršnega odbora omenjene zveze društev in enako dolgo predseduje skupščini. Zaslužen je za zagon programa laičnih svetovalcev diabetikom in zadnja štiri leta vodi vseslovenski projekt DiaEuro. Hkrati je zasnoval in vodi slovensko reprezentanco diabetikov v futsalu, kije bila letos na EP peta, in vsako leto organizira dobrodelno prireditev Zabijmo gol diabetesu. Izkupiček gre za botrstvo mladim diabetikom s socialnega roba. To pa ni edino prostovoljstvo letošnjega nagrajenca DS. Sodeloval je že v nekdanjih delovnih brigadah, med vojno na Balkanu je pomagal zbirati opremo in denar za šole, vrtce in vojne invalide v Vukovarju, je eden od tvorcev akcije Za mladost brez drog, ki je namenjena pomoči odvisnikom, sodeloval je pri urejanju komun zanje. In hkrati je na različne načine aktiven v športu, zlasti rokometu in nogometu. AS


Najbolj brano