Stereotipne slovenske “Novine”

Vinci Vogue Anžlovar (Babica gre na jug, Poker) se je po nekajletnem mrku ponovno vrgel v režijo. Z Jonasom Žnidaršičem, kot avtorjem, sta se lotila televizijske nadaljevanke Več po oglasih v produkciji RTVS, ki govori o spregi lokalne politike, Cerkve in medijev. O zelo podobnem “incestuoznem” razmerju govori tudi hrvaška nadaljevanka Novine, ki je obnorela Hrvate in je prav tako nastala v produkciji nacionalne televizije.

Eno od glavnih vlog v Več po oglasih odigra Primož Bezjak.
Eno od glavnih vlog v Več po oglasih odigra Primož Bezjak. 

Zgodba v Več po oglasih gre takole. Tuja družba namerava v sodelovanju s Cerkvijo izvesti projekt v predmestju Ljubljane, lokalna skupnost pa se temu upira. Nekaj lokalnih podjetnikov s sumljivim poslovnežem Zvonetom (Dario Varga) na čelu sklene, da bodo kandidirali s svojim projektom. Zvone želi v sodelovanje prepričati tudi gradbinca Mehdića (Matjaž Javšnik), zato prosi Jureta (Primož Bezjak), šahovskega mentorja in sina nekdanjega lokalnega vplivneža, naj pri njem zastavi dobro besedo. Jure se sprva obotavlja, a ga malce kasneje v to zlahka prepriča očarljiva lolita Klara (Saša Pavlin Stosić), ki občasno pomaga v Zvonetovem lokalu.

Morda se bo Jonas “razdivjal”

Kaj je največja težava najnovejše slovenske televizijske serije? V Več po oglasih imamo ponovno opravka s stereotipnimi situacijami (na primer, vsi posli se sklepajo v balkanskem slogu ob obilici alkohola in lepi ženski), neprepričljivo igro in nedodelanim scenarijem. Morda se bo v naslednjih delih (v nedeljo bo na sporedu četrti del) vsaj “razdivjal” Jonas Žnidaršič, ki je že v svoji spletni seriji Prepisani blestel kot brat Janez, v Več po oglasih pa igra nekdanjega duhovnika in finančnega svetovalca RKC.

Hrvaška različica Uredništva

V hrvaškem Časopisu (Novine) v režiji Daliborja Matanića, ki je v Cannesu v sekciji Posebni pogled s celovečercem Zenit prejel nagrado žirije, pa smo navkljub temu da smo soočeni s podobnimi temami, že bliže hrvaški različici odlične ameriške nadaljevanke Uredništvo. Zelo postopno z vpeljevanjem številnih likov in njihovih interesnih ozadij vstopamo v zgodbo dnevnega utripa v uredništvu reškega časopisa Novine, ki se znajde pred prodajo. Še edini neodvisni hrvaški časnik (morda aludirajo na zagrebški Večernji list), ki ni pod nadzorom vladajočih elit, bo padel v nemilost. Mataniću je pri scenariju vskočil Ivica Đikić, ki si je novinarsko kariero med drugim zgradil kot urednik pri kultnem satiričnem tedniku Feral Tribune. V Časopisu smo tako priča številnim spletkam iz ozadja nastajanja dnevnih novic, a avtorji serije vztrajajo, da je vsaka podobnost z resničnostjo zgolj navidezna. Časopis je najbolj gledana nadaljevanka na spletni platformi HTV, napovedani pa sta še druga sezona, v kateri bo na udaru politika, in tretja sezona, kjer bo na tnalu sodstvo.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano