Da denar ne bo več monstruozni gospodar sveta

V soboto je v izolskem Muzeju Parenzana dr. Timi Ećimović predstavil svojo pred kratkim izdano knjigo Univerzalna vzgoja in izobraževanje in filozofija trajnostne sonaravne prihodnosti Slovenk in Slovencev. V njej raje kot o trajnostnem razvoju omenja trajnostno sonaravno prihodnost, denar pa dojema kot monstruoznega gospodarja sveta.

V soboto so v Muzeju Parenzana pripravili še zadnji dogodek, 
dr. Ećimović (stoji) je predstavil svojo knjigo. Foto: Mirjana Cerin
V soboto so v Muzeju Parenzana pripravili še zadnji dogodek, dr. Ećimović (stoji) je predstavil svojo knjigo. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “O trajnostni sonaravni prihodnosti govorim zato, ker narava nima razvoja. Človek pa je izgubil lastno individualno odgovornost do sočloveka,” je pojasnil Timi Ećimović, ki zadnja leta živi v Medoših, sicer pa je štirikratni nominiranec za Nobelovo nagrado, klimatolog in član svetovnega kongresa mislecev. Prepričan je, da človeštvo za prihodnost potrebuje skupno delo, češ da je prav delo naše osnovno sredstvo in ne denar. Tega dojema kot monstruoznega gospodarja sveta, “ki pa nima nobene lastnosti gospodarja”.

Sistem vzgoje in izobraževanja bi morali nadgraditi v univerzalno vzgojo in izobraževanje vseh ljudi. Da bi človeštvo naredilo korak naprej in naši zanamci ne bi bili takšni, kot smo mi, je potrebno tudi vseživljenjsko učenje. Dogajajo se nam namreč klimatske spremembe sistema, ne zgolj klimatske spremembe. “Naš sistem se lahko tako zelo spremeni, da življenje v biosferi ne bo več mogoče.”

Vzpostavitev gibanja za prej omenjeno trajnostno sonaravno prihodnost si zamišlja tudi v Izoli, “lokalni skupnosti, ki je bila še pred nekaj sto leti povsem samopreskrbljena, zdaj pa si prihodnost zagotavlja z denarjem”. Ećimović razmišlja o svetovni človeški skupnosti in svetovni vladi, s katerima bi spremenili zdajšnje razmere, ko svetu vlada zgolj odstotek (najbogatejšega) prebivalstva. Zaveda pa se, da je vzgojiti državljane sveta najtežja naloga.MC


Najbolj brano