S pogledom proti prvi ligi

Nihče ni pričakoval, da bodo nogometaši ankaransko-hrvatinskega moštva največje presenečenje prvega dela sezone. Vse od uvodnega kroga so se borili za vrh in kljub številnim težavam niso popustili. Za nagrado bodo prezimili na tretjem mestu lestvice, kar je najvišja uvrstitev v dosedanji zgodovini kluba. Za drugim mestom, ki vodi v prvoligaške kvalifikacije, zaostajajo dve točki.

Ankaranski nogometaši so imeli v prvem delu prvenstva 
veliko razlogov za veselje. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ankaranski nogometaši so imeli v prvem delu prvenstva veliko razlogov za veselje. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Oranžni so v petnajstih odigranih tekmah kar desetkrat zmagali, štirikrat so izgubili in le enkrat igrali neodločeno. Dosegli so 32 zadetkov, prejeli pa so jih 17. Takšni statistični podatki niso presenetljivi, ko gre za moštva trenerja Vlada Badžima, ki stavi na odprto in napadalno igro. In več kot je težav, bolje Badžimove ekipe igrajo. V klubu so, ne po svoji zaslugi, prepozno popolnili igralno zasedbo, ki je ostala brez vsaj dveh lanskih nosilcev igre. Poleg tega so moštvo vso jesen spremljale zdravstvene težave, tako da je imel trener na klopi največkrat le po tri igralce. Vseeno so Ankarančani igrali iz tedna v teden bolje in so tudi edini premagali vodilni Triglav.

Najnevarnejše orožje Vlada Badžima je bil napadalec desne strani Matej Zemljak, ki je jeseni zabil kar štirinajst zadetkov. Poleg zadetkov Portorožana je levji delež k uspehu prispevala ankaranska zvezna vrsta. Timotej Mate, Robi Obrstar in Dejan Angov bi lahko že danes prestopili v višjo ligo, niti igre pa sta s svojimi značilnostmi zelo koristno pomagala vleči tudi Tim Vodeb in Robi Gajšek. Osrednja branilca Luka Badžim in Jan Zlatič sta svoje naloge opravila zelo dobro. Še največ težav je bilo na bokih obrambe, pa še to le na začetku sezone. Erik Gliha in Nik Mihailovič sta se izkazala za pravi okrepitvi na pravih igralnih mestih, medtem ko Korejca Kim Yunggun in Park Dong Hyeon zaradi poškodb in omejitve števila tujcev v moštvu nista uspela pokazati vsega svojega znanja.

Glede discipline je bilo jeseni pri oranžnih precej bolje kot spomladi, po drugi strani pa bodo v ankaranskem taboru težko pozabili na nešportno dogajanje v Brežicah. Sicer Ankarančane čaka zelo kratek zimski premor, saj se je v zadnjih letih izkazalo za pravilen pristop.

“S pripravami na spomladanski del sezone bomo tudi tokrat pričeli zelo zgodaj. Vzrokov za to je več. Ponavadi januarja na priprave v bližino prihajajo kakovostne ekipe, naše moštvo pa je zelo mlado in mora čim več igrati, delati in trenirati. Poleg tega nas kot vsako leto najbrž čaka veliko ponudb mladih igralcev, ki bi se radi preizkusili pri nas. Več o tem bo jasno še pred koncem leta, ko bomo že postavili cilje ter smernice za prihodnje leto,” je povedal Vlado Badžim pred enim zadnjih treningov na Bonifiki.

Ankaranska ekipa je v zadnjem obdobju nekajkrat že vadila pri sosedih v Kopru, ker so novembrska deževja preprečila treninge na razmočeni sv. Katarini. Nadaljevanje obojestransko koristnega sodelovanja s koprskim prvoligašem bo zagotovo v marsičem krojilo nadaljnjo zgodbo o uspehu ankaranskega nogometnega projekta.

SANDI JERMAN


Najbolj brano