Mladi morajo vskočiti namesto CID

Mladinski center Idrija (MCI) je prejel najvišje državno priznanje za uspehe na področju mladinskega sektorja. Prihodnje leto pa se bo verjetno moral soočiti z največjo odgovornostjo doslej: z upravljanjem ogromne, zastarele in energetsko potratne stavbe, v kateri deluje.

Odkar so mladi treh društev v  domu  uredili prostore MCI, ti ne 
samevajo. Foto: Saša Dragoš
Odkar so mladi treh društev v domu uredili prostore MCI, ti ne samevajo. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Mladi iz društev Idrija 2020, Klub idrijskih študentov in taborniškega rodu Srebrni krti so si pred sedmimi leti v stavbi bivšega dijaškega doma zgledno uredili in z dejavnostmi napolnili center. Leta 2013 so izrazili namero za prevzem v upravljanje celotne stavbe in širitev dejavnosti.

Občina na pomoč MCI resno računa, ko bo prihodnje leto potrebovala upravljalca. Stavbo zasedajo še samski dom, mladinski hostel, mladi s posebnimi potrebami in Center za idrijsko dediščino (CID). Slednji, ki jo je zadnja leta upravljal in je z dejavnostma hostla in samskega doma lani ustvaril 35.000 evrov izgube, se bo iz nje umaknil.

Svetniki so zato odločali, ali je razvoj mladinskega sektorja, z njim povezanega turizma in nastanitvenih zmogljivosti, v javnem interesu. To bi MCI omogočilo kandidaturo za upravljanje doma. Svetniki so imeli vrsto pomislekov. Stavba je v težavah, odkar jo je zapustil varstveno delovni center. Potrebna je celovite obnove, zastarele sobe, ki jih ponujajo delavcem in mladim turistom, občini niso v ponos.

Svetovalka za družbene dejavnosti Maja Majnik je bila jasna: država je občini prepustila pol stavbe, če v njej ohranijo prostore za vzgojo in izobraževanje in dejavnosti mladinskih organizacij. “Bojim se, da bo to nov kamen na vratu občinskega proračuna. Če CID ni zmogel pozitivno poslovati, bodo tudi mladi težko,” je menil Tomaž Vencelj (Lista KS). Svetniki so mu pritegnili in predlagali, naj mladi predstavijo poslovni načrt. “Zašli smo s teme. Tokrat zgolj ugotavljamo javni interes za dejavnosti, ki smo jih v stavbi dolžni ohraniti. Z njim mladim dajemo možnost, da dom dobijo v upravljanje. Res pa MCI ocenjuje, da bi z domom laže upravljal kot CID. Hostel bi denimo povezal s svojo dejavnostjo in ga uredil po evropskih merilih,” jih je opozarjala Majnikova.

“Na razpis za upravljanje doma se bo lahko prijavil kdorkoli. Na nas je, da odločimo, ali so to lahko tudi mladi. Dejstvo je, da so iz doma pripravljeni nekaj narediti in dajmo jim to priložnost,” je zaključil župan Bojan Sever in skupaj z MCI dobil podporo svetnikov.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano