Posadili so nov kostanj

Do konca decembra naj bi polepšali prvi košček kobariškega trga med zdravstvenim domom, dializnim centrom in cerkvijo. V skladu z načrtom bodo v prihodnjih letih nadaljevali, do končnega cilja pa prišli šele, ko bodo uredili južno cesto in nanjo preusmerili večino prometa s tovornjaki vred.

 Za cerkvijo bodo najlepši tlakovci, urejen bo prireditveni prostor, vrnila se bo tržnica. 

 Foto: Neva Blazetič
Za cerkvijo bodo najlepši tlakovci, urejen bo prireditveni prostor, vrnila se bo tržnica.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Center Kobarida bo v prihodnjih letih dobil pešcem prijazno podobo s čim manj prometa in manjšim številom parkirnih mest. Že spomladi so z javno razpravo potrdili načrt arhitekta Roka Klanjščka, ki poleg preureditve osrednjega trga vsebuje tudi smernice o širši ureditvi mesta. Občina Kobarid je za letos zagotovila 144.000 evrov, kar bo zadoščalo za prenovo trga za cerkvijo, kjer bo tudi v bodoče tržnica, tja bodo preselili lipo in uredili vse potrebno za manjši prireditveni prostor.

V prihodnjem letu bo občina nadaljevala z urejanjem trga skladno z razpoložljivim denarjem. Upajo, da ga bodo pridobili v okviru programa LAS.

Pred nadaljevanjem se bodo usklajevati o številu parkirnih mest. O tem se bodo s ponudniki na trgu pogovarjali v začetku prihodnjega leta. Iskali bodo najbolj optimalne rešitve za domačine in obiskovalce. Upati je, da bo parkirišč čim manj, tudi zato, ker so letos uredili kar dve večji in to ob Volaričevi ulici in za Kulturnim domom. Slednjega bodo polepšali z zasaditvijo dreves. Avtobusna postaja bo ostala, da bi center ostal čim bolj živahen. Celoten trg nameravajo tlakovati tako, da bodo površine za pešce in avtomobile jasno vidne. Najlepše tlakovce bodo namestili na območju, ki ga urejajo v tem času.

Skoraj na istem mestu, kjer je rasel mogočen kostanj, ki ga je bilo treba zaradi starosti in bolehnosti posekati, so konec novembra posadili novega, štiri metre visokega. Občina je zanj odštela 1700 evrov. Pred kratkim se mu je pridružila nenavadna novoletna jelka, ki ima z velikimi baloni atraktiven svetlobni učinek. Novoletna okrasitev bo letos nekoliko drugačna in predstavlja začetek večletnega projekta, ki ga bodo dograjevali pod budnim očesom Roka Klanjščka in domače aranžerke Damjane Skubin.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano