Iz železa bodo še naprej kovali zlato

Ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Občine Pivka Robert Smrdelj sta včeraj podpisala program sodelovanja med ministrstvom in občino pri razvoju Parka vojaške zgodovine za leto 2017. Ta bo parku omogočil nekaj konkretnih pridobitev.

Pivški župan Robert Smrdelj in ministrica za obrambo 
Andreja Katič ob včerajšnjem podpisu sporazuma za leto 
2017.  Foto: Ministrstvo Za Obrambo
Pivški župan Robert Smrdelj in ministrica za obrambo Andreja Katič ob včerajšnjem podpisu sporazuma za leto 2017.  Foto: Ministrstvo Za Obrambo

LJUBLJANA, PIVKA > Tako ministrica za obrambo Andreja Katič kot župan Občine Pivka Robert Smrdelj sta izrazila zadovoljstvo ob podpisu programa, saj je sodelovanje med ministrstvom, občino, Slovensko vojsko in Vojaškim muzejem Slovenske vojske izjemno intenzivno, vendar z zastarelo formalno podlago. Pogodba o sodelovanju iz leta 2004 je namreč predvidevala le postavitev muzejske zbirke oklepnih in artilerijskih vojaških sredstev, do danes pa je projekt prerasel v Park vojaške zgodovine z obsežno vsebino.

Šotor za eksponate, tanki za menjavo

“Danes podpisani program sodelovanja vključuje tri področja delovanja s skupaj trinajstimi različnimi projekti oziroma aktivnostmi, od priprave različnih razstav in postavitev, sodelovanja pri Festivalu vojaške zgodovine, do pridobivanja novih muzejskih eksponatov in pomoči pri urejanju sistemskega financiranja Parka vojaške zgodovine,” pravijo na obrambnem ministrstvu.

Pivški župan je med konkretnimi dogovori omenil tudi šotor, v katerega bodo postavili vrednejše razstavne eksponate, ki so zdaj na prostem. “Naša ambicija je tudi pridobiti del odpisane vojaške opreme, kot so topovi, tank 55S in podobno, ki so z vidika muzejske vrednosti zanimivi za muzeje po svetu,” je še omenil Smrdelj. Brez dogovora bi ta oprema verjetno končala med odpadnim železom, s pravim ovrednotenjem pa jo lahko “pretopijo” v denar.

V nacionalno shemo muzejev

Pomembna točka dogovora pa je tudi priprava nove pogodbe. Ministrica Katičeva je že aprila za koordinatorja sodelovanja z Občino Pivka pri projektu razvoja Parka vojaške zgodovine imenovala Sama Bevka in kot je poudarila včeraj, si bo koordinator prizadeval za to, da Park vojaške zgodovine dobi svoje mesto v okviru nacionalne sheme muzejev.

V Pivki menijo, da lahko muzej organizacijsko ostane v okviru občinskega javnega zavoda, ki bi še naprej skrbel za njegovo promocijo in trženje, izvajanje javnih nalog (zbiranje in vrednotenje eksponatov in gradiva) pa bi moralo prevzeti ministrstvo za kulturo. Pogovori o tem že tečejo.

Park ustvari dve tretjini prihodkov

Park vojaške zgodovine sicer že zdaj dve tretjini letnega proračuna ustvari sam. Letos bo tako predvidoma zaslužil 220.000 evrov, pivška občina pa mu bo primaknila 110.000 evrov. Po besedah direktorja Janka Boštjančiča so tudi že dosegli letošnji cilj, 40.000 obiskovalcev.

Kot poudarja Smrdelj, so s Parkom vojaške zgodovine v Pivki ustvarili kritično maso obiskovalcev, s katero lahko razvijajo tudi drugo turistično ponudbo. Vloženi denar se tako deloma že vrača, tako v obliki delovnih mest kot tudi drugih prihodkov.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano