Ministrstvo za obrambo in občina Pivka za razvoj Parka vojaške zgodovine

Ministrica za obrambo Andreja Katič in župan občine Pivka Robert Smrdelj sta danes podpisala program sodelovanja pri razvoju Parka vojaške zgodovine za prihodnje leto. Kot so navedli na ministrstvu, je njihovo sodelovanje med občino, Slovensko vojsko in Vojaškim muzejem Slovenske vojske izjemno intenzivno, a z zastarelo formalno podlago.

Na ministrstvu za obrambo in občini Pivka si želijo, da bi Park 
vojaške zgodovine želijo, dobil svoje mesto v okviru nacionalne sheme muzejev. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na ministrstvu za obrambo in občini Pivka si želijo, da bi Park vojaške zgodovine želijo, dobil svoje mesto v okviru nacionalne sheme muzejev. Foto: Veronika Rupnik Ženko

LJUBLJANA, PIVKA > Pogodba o sodelovanju je bila podpisana že leta 2004 in se nanaša na postavitev muzejske zbirke oklepnih in artilerijskih vojaških sredstev, do danes pa je projekt prerasel v Park vojaške zgodovine kot skupni projekt občine Pivka in ministrstva za obrambo oziroma Vojaškega muzeja Slovenske vojske.

Danes podpisani program sodelovanja vključuje tri področja delovanja s skupaj 13 različnimi projekti oziroma aktivnostmi, od priprave različnih razstav in postavitev, sodelovanja pri Festivalu vojaške zgodovine, do pridobivanja novih muzejskih eksponatov in pomoči pri urejanju sistemskega financiranja Parka vojaške zgodovine. Najpomembnejše pa je področje, ki predvideva pripravo nove pogodbe.

Ob podpisu programa sodelovanja je ministrica Andreja Katič opozorila tudi na aprila letos imenovanega koordinatorja sodelovanja z občino Pivka pri omenjenem projektu Sama Bevka. Ta naj bi si prizadeval tudi za to, da Park vojaške zgodovine dobi svoje mesto v okviru nacionalne sheme muzejev.

STA


Najbolj brano