Ob začetku koledarske zime snega še ni na vidiku

S Sončevim obratom oziroma zimskim solsticijem se bo danes ob 11.44 po našem času začela koledarska zima, s katero bodo dnevi postopoma daljši, noči pa krajše. Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča snega verjetno še dva tedna ne bo na vidiku. "Podoben tip vremena, kot ga imamo, se bo še nadaljeval," je dejal.

Goriški snežni utrinek iz letošnjega januarja. Foto: Leo Caharija
Goriški snežni utrinek iz letošnjega januarja. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > To po nižinah pomeni precej megle oziroma nizke oblačnosti, nekaj več sonca je pričakovati na Primorskem in v visokogorju. Zjutraj se bodo temperature gibale okrog ničle, do minus pet stopinj Celzija, podobno bo tudi čez dan, odvisno od megle, ko bodo temperature okrog tri stopinje Celzija, je pojasnil Brane Gregorčič.

Glede padavin v teh dneh slabo kaže, je dodal. Konec tedna sicer obstaja možnost manjše fronte, ki pa po njegovih besedah ne bo prinesla omembe vrednih padavin. Vremenske razmere bodo tako ob začetku koledarske zime podobne lanskim. "Lani je bil december rekordno sušen," je spomnil Gregorčič. Sneg je lani Ljubljano opazneje pobelil med 3. in 6. januarjem.

Začetek koledarske zime na severni polobli naznanja Sončev obrat ali zimski solsticij, ki se bo letos po napovedih meteorologov zgodil ob 11.44 po našem času. Kot je pojasnil Gregorčič, bo takrat sonce navidezno najbolj nad južno poloblo oziroma v zenitu nad južnim povratnikom, potem pa se bo začel spet bližati ekvatorju. Medtem bodo prebivalci južne poloble vstopili v poletje.

Današnji dan bo zaradi zimskega solsticija najkrajši. V nadaljevanju se bodo dnevi počasi, a komaj opazno, začeli spet daljšati, sonce pa bo čez dan počasi vsak dan za odtenek višje nad obzorjem. "Iz dneva v dan bodo te razlike minimalne," je opozoril Gregorčič. Kako bomo občutili daljšanje dnevov, pa naj bi na nas bolj vplivale vremenske razmere, in sicer koliko sivine bo na nebu in ali bo vreme bolj jasno.

Spremembe v dolžini dnevov bodo do marca, ko se bo bližalo enakonočje, postopoma bolj opazne. Koledarska zima bo trajala do 20. marca.

STA


Najbolj brano