Po napadu v Berlinu varnostne ukrepe zaostrujejo tudi na Otoku

Po ponedeljkovem terorističnem napadu s tovornjakom v Berlinu, ki je zahteval 12 smrtnih žrtev, varnostne ukrepe zaostrujejo tudi v Veliki Britaniji. Tako bodo od danes med tradicionalno menjavo kraljeve straže pred Buckinghamsko palačo, v kateri prebiva britanska kraljica Elizabeta II., zaprte ceste v okolici.

Po napadu v Berlinu varnostne ukrepe zaostrujejo tudi v Veliki 
Britaniji. Foto: Andraž Gombač
Po napadu v Berlinu varnostne ukrepe zaostrujejo tudi v Veliki Britaniji. Foto: Andraž Gombač

LONDON > Ceste v okolici palače bodo za promet, ki je bil med menjavo že doslej nekoliko omejen, zaprte vsak dan med 10.45 in 12.30, ko poteka menjava straže. Po navedbah londonske metropolitanske policije gre za “nujen varnostni ukrep”, saj gre za dogodek, kjer je prisotna vojska, na tem kraju pa se zbere tudi veliko turistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so še sporočili iz Scotland Yarda, so nameravali uvesti trimesečno preizkusno obdobje zapore cest v času menjave, a so se po ponedeljkovem napadu v Berlinu odločili, da jih uvedejo predčasno.

Nekatere policijske sile na Otoku so po napadu v Nemčiji napovedale okrepitev nadzora, metropolitanska policija pa je sporočila, da ponovno pregledujejo varnostni načrt. Poleg tega so pripravili podrobne načrte za varovanje javnih dogodkov v času božiča in novega leta.

Stopnja teroristične grožnje je od avgusta 2014 v Londonu visoka, kar pomeni, da je napad zelo verjeten. Stopnja je druga najvišja na petstopenjski lestvici.

Nemčijo je v ponedeljek pretresel napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi, 48 pa jih je bilo ranjenih. Oblasti so v torek potrdile, da je šlo za teroristični napad.

STA


Najbolj brano