Policisti so tvegali svoja življenja

Ljubo Patricij Krajnc, Danijel Zagorac, David Frangeš in Jernej Visočnik, štirje policisti s koprske policijske uprave, so se letos izkazali s svojim pogumom in pri tem tvegali svoja življenja. Včeraj so dobili medalje za hrabrost. Kranjc in Zagorac sta avgusta brez oklevanja posredovala pred izolsko bolnišnico, v kateri je 70-letnik iz okolice Kopra ustrelil zdravnika in policista, kasneje pa je hudo ranil tudi Krajnca. Frangež in Visočnik sta pri skladiščih soli v Portorožu iz potapljajočega se avta rešila moškega. Koprski prometni policist Jure Ocepek pa je pomagal moškemu, ki je nezavesten ležal na pločniku.

Izolska policista Danijel Zagorac in  Ljubo Krajnc  z generalnim direktorjem  policije Marjanom 
Fankom ter sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem (z leve). Foto: Gpu
Izolska policista Danijel Zagorac in Ljubo Krajnc z generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom ter sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem (z leve). Foto: Gpu

TACEN > Medalje za hrabrost in požrtvovalnost so včeraj na policijski akademiji v Tacnu podelili 24 policistom in desetim občanom, ki so nesebično pomagali in reševali življenja, pri tem pa so veliki nevarnosti izpostavili tudi sebe. Med tistimi, ki so pravočasno prepoznali razmere, v katerih je bilo ogroženo človeško življenje, je tudi pet policistov koprske policijske uprave.

“Nisem razmišljal, da je ogroženo moje življenje”

Streljanje v izolski bolnišnici je bila preizkušnja tudi za policiste, je včeraj ob podelitvi medalj za hrabrost in požrtvovalnost povedal Danijel Zagorac z izolske policijske postaje. “Štiri mesece po tem dogodku se porajajo številna vprašanja. Razmišljaš, kaj bi lahko naredil bolje, da ne bi prišlo do tako hudih posledic, pa tudi, da si pomagal, da se ni zgodilo še kaj hujšega ... V tistem trenutku pa nisem razmišljal o tem, da je morda ogroženo tudi moje življenje. Imaš opremo, znanje, zavedaš se, da je neka tvegana situacija ... Ko pa se po taki akciji umiriš, pride za tabo,” je izkušnjo opisal Zagorac.

S kolegom z izolske policijske postaje Ljubom Patricijem Krajncem sta včeraj dobila medaljo za hrabrost. 22. avgusta sta tako kot drugi policisti dobila obvestilo, da je v izolski bolnišnici neznanec streljal na zdravnika in policista. Dobila sta tudi obvestilo, da je strelec sedel v srebrnega chevroleta aveo. S službenim vozilom sta zablokirala izhod s parkirnega prostora in opazila dva takšna avtomobila. Ker nista vedela, v katerem je osumljeni, je vsak pristopil k enemu od vozil. Voznik drugega je skozi odprto okno začel streljati na Krajnca in ga hudo ranil. Krajnc je odgovoril s streljanjem, Zagorac se je brez oklevanja približal, streljal proti storilcu in ga onesposobil. Drugim enotam je takoj sporočil, da je kolega ranjen in mu nudil pomoč. Policista sta ob intervenciji pokazala posebno osebno hrabrost, saj sta vedela, da je storilec nevaren, oborožen ter da je že streljal na zdravnika in policista, so poudarili na generalni policijski upravi. “Zavestno sta se izpostavila veliki nevarnosti,” so dodali.

Brez obotavljanja skočila v morje

Svoji življenji sta izpostavila tudi policista David Frangeš in Jernej Visočnik, ki sta bila septembra začasno na piranski policijski postaji. Pri skladišču soli v Portorožu sta po klicu občanov 15 metrov od obale opazila slabo viden odsev luči s potopljenega avtomobila in brez obotavljanja skočila v morje. V avtu so bila odprta vsa okna, voznik pa je bil pripet z varnostnim pasom. Najprej sta ga poskusila rešiti skozi okno, a jima ni uspelo, nato sta odprla vrata ter ga potegnila iz vozila. Na kopno so jima ga pomagali dvigniti gasilci, s katerimi so ga nato oživljali.

Jure Ocepek s postaje koprske prometne policije je včeraj dobil medaljo za požrtvovalnost. V ljubljanski soseski, kjer je doma, je opazil, da na pločniku leži moški. Mimo se je peljalo več voznikov, ki se niso niti ustavili. Ocepek pa je ustavil avto in stekel k moškemu. Ugotovil je, da ne diha in da je pomodrel v obraz. Takoj ga je začel oživljati, kasneje pa je pomagal tudi reševalcem, ki so ga odpeljali v bolnišnico. Njegova žena je kasneje obiskala policista in se mu zahvalila. “Povedala je, kako je ponosna, da v njihovi soseski živi tako plemenit in požrtvovalen policist,” so poudarili na generalni policijski upravi.

“Njihovo ravnanje nam je lahko vsem za zgled in si zasluži priznanje, še zlasti zato, ker so v ospredju javne pozornosti običajno predvsem represivni ukrepi policije, pozitivna, človekoljubna dejanja pa so na žalost pogosto spregledana,” je ob podelitvi medalj poudaril generalni direktor policije Marjan Fank.

Policiste in občane je pohvalil za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja, ob tem pa dodal, da je izjemno ponosen, da se tudi med občani najdejo tako pogumni in srčni ljudje.

STA, SP


Najbolj brano