Škotska želi po brexitu ostati del enotnega evropskega trga

Škotska premierka Nicola Sturgeon je v torek razkrila načrt Škotske, ki želi po izhodu Velike Britanije iz EU oziroma brexitu ostati del enotnega evropskega trga. Škotsko bi rada videla kot neodvisno državo v zvezi. Poudarila je, da Škotska ni glasovala za brexit, ki bi škodil ekonomiji ter družbenim in kulturnim interesom njene države.

 Škotska premierka Nicola Sturgeon je razkrila načrt Škotske, 
ki želi po izhodu Velike Britanije iz EU ostati del enotnega 
evropskega trga. Škotsko bi rada videla kot neodvisno 
državo v zvezi. Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo
Škotska premierka Nicola Sturgeon je razkrila načrt Škotske, ki želi po izhodu Velike Britanije iz EU ostati del enotnega evropskega trga. Škotsko bi rada videla kot neodvisno državo v zvezi. Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo

EDINBURGH > Škoti so na junijskem referendumu večinoma glasovali, da Velika Britanija ostane v EU, Angleži pa večinoma za brexit, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Odločeni smo, da ohranimo trenutni položaj Škotske na enotnem evropskem trgu,” je uvodoma dejala Nicola Sturgeon ob predstavitvi predlogov z naslovom Mesto Škotske v Evropi.

“Škoti niso volili za brexit, ki bi lahko škodil škotskemu gospodarstvu ter družbenim in kulturnim interesom,” je poudarila škotska premierka in dodala, da je v primeru izstopa Velike Britanije z enotnega evropskega trga ogroženih 80.000 škotskih delovnih mest.

Sturgeonova je dejala, da ne verjame, da bi se Velika Britanija pogajala o obstanku na evropskem enotnem trgu, poudarila pa je, da ni načrtovala ločenih pogajanj z EU. Je pa opozorila, da bodo Škoti “razmišljali o možnosti neodvisnosti”, če Škotska izgubi vezi z EU.

Islandija, Liechtenstein, Norveška in Švica so članice Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta), prve tri tudi Evropskega gospodarskega prostora (EEA) in s tem tudi članice evropskega enotnega trga. Škoti tako upajo, da bi lahko skozi ti dve organizaciji uresničili svojo željo.

Britanska premierka Theresa May je parlamentarnemu odboru povedala, da bo vlada “zelo resno pregledala” predloge, a že opozorila, da so nekateri “nepraktični”.

“Če Škotska postane neodvisna, potem ne bo več članica EU, ne bo bo več članica enotnega evropskega trga in ne bo več članica enotnega trga Združenega kraljestva. Trg Združenega kraljestva je za Škotsko vreden štirikrat več kot enotni evropski trg,” pravi Mayeva.

Britanska premierka je obljubila, da bo Velika Britanija postopek za izstop sprožila do konca marca 2017, pogajanja brexitu pa naj bi bila zaključena do konca leta 2019.

Sturgeonova je govorila še o prostem gibanju delavcev iz članic EU na Škotsko. Povedala je, da to ne bo vodilo v postavitev meje z Anglijo, a si želi modifikacijo imigracijskih zakonov.

STA


Najbolj brano