Vložen predlog za stečaj Polzele

Direktorica Polzele Metka Hrovat je danes na celjsko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj družbe, saj je podjetje od konca septembra insolventno. Nepokrita izguba je konec septembra znašala 3,5 milijona evrov, medtem ko je imela Polzela za 2,1 milijona evrov osnovnega kapitala, obveznosti družbe pa so dosegle dobrih šest milijonov evrov.

Direktorica Polzele je danes na celjsko okrožno sodišče 
vložila predlog za stečaj družbe. Foto: STA
Direktorica Polzele je danes na celjsko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj družbe. Foto: STA

POLZELA > Polzelski župan Jože Kužnik je povedal, da je stečaj Polzele prišel štiri leta prepozno. “A da država po vseh denarnih vložkih v podjetje zdaj tako spremeni razmišljanje, preprosto ne razumem. In ni pošteno, da se zaposlene, pretežno naše občane, tako neprizadeto toliko časa drži v negotovosti. Kritiziram kadrovanje. To je dokaz, da je država slab gospodar,” je dejal Kužnik.

Poudaril je, da preprosto ne ve, kako bodo občina in njeni občani prebrodili to preizkušnjo. “Hudo je,” je ocenil Kužnik.

SDH in država ne bosta več dokapitalizirala Polzele

Slovenski državni holding (SDH) se je v torek na podlagi pregleda poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja, ki ga je pripravila Metka Hrovat, odločil, da SDH in država ne bosta znova dokapitalizirala družbe.

Družba je spet kapitalsko neustrezna, saj ima negativen kapital, izguba pa presega polovico osnovnega kapitala. Ima tudi blokiran račun zaradi izvršbe Finančne uprave (Furs), kar posledično pomeni popolno nezmožnost poslovanja.

Polzeli, ki se že dlje časa spopada s finančnimi težavami, je država v zadnjih letih pomagala večkrat. Najprej ji je novembra 2014 odobrila za milijon evrov državne pomoči, in sicer 500.000 evrov kratkoročnega posojila in državno poroštvo na 500.000 evrov posojila Delavske hranilnice.

V začetku leta 2015 je v okviru prisilne poravnave sledilo kratkoročno posojilo države v višini 500.000 evrov, v kapital pa je bilo pretvorjenih za skoraj 923.000 evrov terjatev. Decembra lani je nato vlada družbi odobrila še za 190.000 evrov pomoči po načelu de minimis.

Ker tudi ta pomoč podjetju ni pomagala splezati na zeleno vejo, se je država v reševanje Polzele spet vključila konec letošnjega poletja, ko je po 2,1 milijona evrov vredni dokapitalizaciji z denarnimi vložki in pretvorbo terjatev v kapital skupaj z SDH postala 100-odstotna lastnica tovarne nogavic.

Kmalu zatem je SDH začel iskati strateškega vlagatelja za nakup podjetja. Kljub temu da se je v preteklosti omenjalo nekatere morebitne investitorje, se je izkazalo, da interesa zasebnih vlagateljev za vstop v družbo ni.

Kot so nedavno pojasnili v SDH, so bila dokapitalizacijska sredstva po vplačilu v celoti porabljena, velik del denarja (743.000 evrov) pa je Polzela porabila za plačilo zapadlih obveznosti do Fursa.

V holdingu so ugotovili tudi, da doseženi rezultati družbe bistveno odstopajo od načrtovanih rezultatov poslovanja, ki so bili podlaga za odločitev države za sodelovanje v postopku finančne sanacije družbe.

Plača predsednika uprave Klemenčiča za 40 odstotkov višja od določene v pogodbi

SDH je ob dodatnem nadzoru v podjetju prišel tudi do ugotovitve, da si je nekdanji predsednik uprave Polzela Marko Klemenčič, ki je v začetku oktobra nenadoma odstopil, potem ko je obljubljal preporod družbe, izplačeval plačo, ki je bila za 40 odstotkov višja od tiste, določene v pogodbi.

Klemenčič se brani, da je prišlo do nepravilnega obračuna med bruto in neto zneskom, na kar ga je opozoril njegov računovodja, a v SDH so proti njemu vseeno vložili kazensko ovadbo. Očitajo mu tudi zavajanje o dejanskem finančnem stanju podjetja.

STA


Najbolj brano