Mladoletniki s stotinami prepovedanih petard

Tragična zgodba 14-letnika s Celjskega, ki so mu morali zdravniki ljubljanskega kliničnega centra v začetku tedna zaradi eksplozije pirotehnike amputirati obe dlani, očitno za marsikaterega mladoletnika ni bila dovolj velik opomin. Policisti po številnih slovenskih krajih mladoletnikom v teh dneh zasegajo velike zaloge prepovedanih petard.

Policisti po številnih slovenskih krajih mladoletnikom zasegajo na stotine prepovedanih petard.  Foto: Pu Celje
Policisti po številnih slovenskih krajih mladoletnikom zasegajo na stotine prepovedanih petard.  Foto: Pu Celje

PRIMORSKA > Policista celjske policijske postaje sta včeraj zjutraj mladoletnikoma, ki sta bila na poti v šolo, zasegla 846 prepovedanih petard magnum XXL in pirat. Murskosoboški policisti so z odredbo sodišča opravili hišno preiskavo pri najstniku in mu doma zasegli 140 prepovedanih pirotehničnih izdelkov.

Podobne zgodbe prihajajo z Gorenjske. Škofjeloški policisti so obravnavali mladoletnika, ki je kar na osnovni šoli hranil več zavojev nedovoljene pirotehnike. Zasegli so mu skoraj tisoč petard (damonen racher, satans kracher, zeus special). Glede na to, da jih je najstnik hranil v šoli, je jasno, da jih je nameraval preprodati.

O zalogi pirotehnike so policiste obvestili predstavniki šole, kjer so policisti predavali o nevarnih posledicah teh izdelkov, a se nekateri očitno tega še vedno ne zavedajo.

Na Jesenicah so možje postave zasegli sto petard piratk otroku. S prijateljčki so jih ravno tedaj metali in s tem motili okolico. Policisti so zoper mladoletnike vložili obdolžilne predloge in se pogovorili s starši, ki - kot poudarjajo policisti - lahko največ storijo pri preprečevanju nedovoljene in nevarne rabe pirotehnike ter tudi hudih posledic.

Več nedovoljenih petard so pred dnevi zasegli tudi na severnem Primorskem, v torek na območju Idrije. Mladoletniku, ki je petarde uporabljal v zaprtem prostoru, so jih zasegli enajst. Glasno pokanje petard moti tudi občane v slovenski Istri in na Postojnskem. V sredo zgodaj popoldne so policistom prijavili, da nekdo meče petarde v bližini postojnske šole, zvečer pa so podobno prijavo o močnih detonacijah dobili še iz izolskih Livad. Policisti na terenu objestnežev niso izsledili. Na koprski policijski upravi napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh nadzore, zlasti v okolici šol, še okrepili.

SP


Najbolj brano