Srba tihotapila zaščitene ptice

Na mejnem prehodu Starod (Pasjak) so hrvaški policisti zasegli srbskima državljanoma večje število strogo zaščitenih ptic, še več pa so jih nato zasegli na območju Labina. Skoraj zagotovo bi končale na praznično okrašenih krožnikih. Gre za največji zaseg ptic na tem območju. Za tri osumljence je preiskovalna sodnica odredila pripor.

Srbska državljana, ki sta v avtu prevažala 1126 zaščitenih 
ptic, sta končala v priporu, prav tako njun hrvaški dobavitelj.
Srbska državljana, ki sta v avtu prevažala 1126 zaščitenih ptic, sta končala v priporu, prav tako njun hrvaški dobavitelj. 

STAROD > Ko so se hrvaški mejni policisti v torek ponoči odločili za pregled avtomobila, ki je bil prek mejnega prehoda Starod namenjen v Slovenijo, si verjetno niso predstavljali, kaj se skriva v notranjosti. Našli so več škatel, v katerih sta srbska državljana Slobodan M. in Mikica Ž., stara 33 in 42 let, prevažala ptice, ki jih seveda nista prijavila in tudi nista imela nobene dokumentacije o njihovem poreklu. Srba sicer prebivata na območju Vicenze. Policisti so poklicali na pomoč inšpektorico za varstvo narave, ki je potrdila, da gre za strogo zaščitene vrste. Kar 1122 je bilo ptic iz rodu cip, štiri pa iz rodu kraljičkov.

Po podatkih hrvaškega ministrstva za varstvo narave je vrednost vsake ptice od 800 do 1600 kun (približno 100 do 200 evrov), na italijanskem črnem trgu pa naj bi te zaščitene ptice presegale ceno 2000 kun (več kot 270 evrov) po komadu. Ker so številni Italijani prepričani, da gre za afrodiziak, dosegajo te ptice zelo visoko ceno.

V preiskavo so se vključili kriminalisti in sodelovanje s policisti iz Labina jih je pripeljalo do 58-letnega hrvaškega državljana Feruča K., ki je Srboma predal škatle z zaščitenimi pticami, pred tem pa naj bi jih njemu izročil nek Italijan. Pa ne le zaseženih, pri Feruču K. so namreč našli še 1581 ptic iz rodu cip in šest iz rodu kraljičkov. Skupno torej 2713 zaščitenih ptic, ki bi, kot so ugotovili, v prazničnih dneh končale na krožnikih italijanskih sladokuscev. Vrednost ocenjujejo na 2,2 milijona kun (nekaj manj kot 300.000 evrov).

Srbska državljana so ovadili zaradi trgovanja z zaščitenimi živalskimi vrstami, hrvaški državljan pa si je prislužil ovadbo za pomoč Srboma, poleg tega pa še ovadbo za uničevanje zaščitenih naravnih vrednot. Že v sredo so vsi trije končali v priporu, ki ga je odredila preiskovalna sodnica reškega sodišča. Lahko se bodo sicer branili s prostosti, če bodo vplačali varščino 150.000 kun (nekaj manj kot 20.000 evrov) vsak. SK


Najbolj brano